Ampere Computing обещава до края на годината да представи 128-ядрените ARM процесори Altra

1
527

Тази пролет компанията Ampere Computing започна продажбите на своите сървърни процесори Altra. В тях се използва процесорния дизайн ARM Neoverse N1, който се използва и в чиповете AWS Graviton2 на отдела Amazon Web Services. Целта на Ampere е създаването на по-производителен от Graviton2 чип, който масово да се използва от доставчиците на облачни услуги.

Серията процесори Ampere Altra включва чипове с от 32 до 80 ядра и тактова честота от 1,7 до 3,3 GHz. За сравнение, младшият чип в серията Q32-17 има скромен TDP от 45 W, а температурният коефициент на флагмана Q80-33 е цели 250 W.

Освен това, всичките нови процесори на Ampere имат 8-канален контролер на оперативна памет с поддръжката на DDR4-3200 ECC, както и PCI-Express 4.0 контролер със 128 линии. Оперативната памет на един сокет може да достига 4 TB. 32-те PCI-Express 4.0 линии могат да се използват за обмен на данни между сокетите, ако се използват в конфигурации с два процесора.

Ampere Computing споделя, че вече има уговорки с няколко големи компании, включително Gigabyte и Wiwynn, както и с няколко по-малки компании, произвеждащи компютърни системи с процесорите Altra. Масовите доставки на новите чипове трябва да започнат през месец август или началото на септември. Компанията каза още, че нейните партньори от няколко месеца тестват процесорите Altra. Сред по-известните тестери са компаниите Packet и CloudFlare.

Плановете за развитието на тази перспективна платформа предвиждат започване производството на 128-ядрените процесори Altra Max, които са съвместими с обикновените Altra. Доставките на тези чипове трябва да започнат в средата на 2021 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари