Apple може да има производствени проблеми с новите MacBook и iPad

0
612

Лаптопите на Apple MacBook и таблетите iPad очевидно ще се превърнат в поредната жертва на недостига на полупроводникови компоненти (предизвикан от глобалната пандемия и нарушенията във веригите за доставки), които удрят цялата технологична индустрия (макар и особено силно да се усещат в някои сектори, като например доставките на графични карти).

Според доклад на Nikkei Asia, когато става въпрос за лаптопите MacBook, има голяма вероятност ключов етап от производствения процес да бъде засегнат, а именно във фазата по монтиране на компоненти върху печатните платки. Този етап ще бъде забавен благодарение на недостига на чипове, като Nikkei Asia разкрива по-специфични детайли от обичайните твърдения, които сме свикнали да виждаме и чуваме по въпроса постоянно.

От друга страна докладът посочва, че се очакват и трудности в производството на таблетите iPad, които ще бъдат причинени от недостиг на компоненти за свързване на дисплеите на устройствата с печатните платки, като не се очаква недостиг на самите дисплеи, но в крайна сметка това ще доведе до забавяне на производството. Разбира се, настоящата ситуация не е първият път, когато Apple има проблеми и закъснения с дисплеите, но сега ситуацията е далеч по-комплексна и всеобхватна.

Източници, разговаряли с Nikkei Asia твърдят, че част от поръчките на компоненти както за MacBook, така и за iPad, които е трябвало да се случат през първата половина на 2021 г., сега са преместени към втората половина на годината, което в действителност би могло да означава сериозни забавяния.

iPhone, от друга страна, не страда от проблеми с доставките на компоненти (или поне досега няма отчетени такива), но Apple прави всичко по силите си да избегне подобни забавяния в производството си на смартфони.

По-широки проблеми

Ако масивна корпорация с капиталите и логистиката на Apple се бори с проблеми с доставките на компоненти за множество продукти, това очевидно не предвещава нищо добро за по-малките играчи на технологичния пазар.

Отделно от MacBook, Apple работи по обновяване на серията си iMac, като наскоро „пенсионира“ устройствата iMac Pro изцяло, което навярно няма особена връзка с недостига на компоненти, а по-скоро е свързано с плановете на компанията за представяне на новите iMac с чипове M1.

Негативните прогнози за бъдещето по отношение на недостига на компоненти и проблемите със запасите като цяло са често срещано явление в настоящата ситуация, а според анализаторите ситуацията на пазара ще остане такава най-рано до 2022 г.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари