6.7 C
София

Apple може да се откаже от използването на чипове Nvidia

Най-четени

В блогосферата и в списанията, специализирани в тематиката за MAC, все по-често се спекулира, че Apple в крайна сметка ще се откаже от използването на графични чипове Nvidia, когато Intel пусне на пазара процесорите Sandy Bridge с вградени графични видеоадаптери. Точната дата на пускане на тези процесори не се съобщава, но е известно, че те ще се появят през 2011 година.

Източници, близки до Apple, твърдят, че компанията обмисля да се откаже от графичните процесори на водещата фирма в лаптопите MacBook и MacBook Pro, както и в настолните Mac Mini и iMac. В същото време те ще продължат да бъдат вграждани в професионалните графични станции Mac Pro, тъй като в тях високата производителност на графичната подсистема е от първостепенно значение.

Както винаги, от Apple нито отхвърлят, нито потвърждават тези данни.

Исторически погледнато, партньорските отношения между Apple и Intel са се развили така, че Apple винаги е била един от първите производители, който е внедрявал новите разработки на Intel в своите компютри.

По-рано се появи непотвърдена информация, според която Intel ще покаже за първи път чиповете си Sandy Bridge на 5 януари при откриването на традиционната изложба на компютърни иновации Consumer Electronics Show в Лас Вегас.

Според данни на компанията, на пазара ще бъдат пуснати 65 -, 45 – и 35-ватови версии на тези процесори. Малко по-късно ще бъдат пуснати и версии със свръхниска консумация за работа в ноутбуци и нетбуци. В новите 32-нанометрови чипове е била основно преработена логиката за работа на технологията Intel Turbo Boost, за да може по този начин мощността на чиповете да нарасне още повече.

Графичното ядро ще има вградена система за работа с HD-видео, както и поддръжка на 3D. Точна цена за новите чипове все още не се съобщава, но от Intel твърдят, че в заводите на компанията се произвеждат големи количества чипове, така че пазарът не би трябвало да усети липса на продукция.

В същото време, компанията призна и за фактор, който е причина за значителни ограничения: Sandy Bridge, по-точно графичната им част, няма да поддържа технологията за ускорение на медийни данни Microsoft DirectX 11, като е заявена поддръжка само на DirectX 10.1 и OpenCL 1.1. Ще припомним, че последните графични ускорители поддържат AMD и Nvidia DirectX 11.

Новите процесори са базирани на второ поколение 32-нанометрови транзистори и нова версия на технологията Intel High-K. Sandy Bridge ще включва множество процесорни ядра, контролер на паметта, подсистема за кеширане и шесто поколение интегриран графичен адаптер. Освен това, тези чипове ще бъдат първите, в които ще се използват най-новите процесорни инструкции Intel Advanced Vector Extension, предназначени за ускорена обработка на аудио и видео, а така също и за работа с мултимедийни данни. В допълнение, чиповете ще включват новите инструкции Intel AES – News Instructions (AES – NI), използван за шифроване на данни.

Според независими експерти, от използването на интегрирани графични решения трябва да спечелят ноутбуците MacBook и MacBook Pro, тъй като при тях ще стане възможно обединяването на изчислителните възможности за графика и общи задачи в единен чип за CPU и GPU. От друга страна, засега остава открит въпросът за мощността на такива решения в сравнение с мощността на графичните карти, които не са вградени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини