Apple обмисля прехода към хибридните процесори на AMD

5
1373

През последните няколко години AMD постигна големи успехи в производството на мощни процесори за персонални компютри и лаптопи, като продължава да измества Intel във всички сектори на пазара на х86 съвместимите процесори. На продукцията на Advanced Micro Devices започнаха да обръщат внимание редица производители, включително тези, които винаги са са били верни на корпорацията Intel.

Според информацията открита в кода на бета версията на операционната система macOS (версия 10.15.4 Beta 1), корпорацията от Купертино съвсем сериозно обмисля възможността бъдещите устройства на Apple да се базират на хибридните процесори на AMD. В кода бяха намерени имената на APU Picasso, Renoir и Van Gogh.

Според изтеклата неофициална информация, процесорната фамилия Van Gogh ще включва хибридни чипове с архитектура Zen 2 и графика Radeon Vega, изготвени по индивидуалните поръчки на клиентите. Да напомним, че Apple използва процесорите на Intel от над 14 години.

Освен това във файловете за операционната система на Apple се споменават графичните ядра Navi 21, Navi 22 и Navi 23 с архитектура RDNA от 2-ро поколение. Това не е за учудване, понеже Apple отдавна използва графичните процесори на AMD и изцяло се отказа от продуктите на Nvidia. Корпорацията от Купертино още от миналата година използва 7 nm графични процесори Navi 10 и Navi 14. Явно в бъдеще те ще бъдат заменени с по-производителни графични чипове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари