Apple запазва лидерска позиция на пазара на носими устройства

1
295

Нов доклад на изследователската агенция IDC разкрива, че глобалните доставки на носими устройства нарастват с 29,7% през първото тримесечие на 2020 г., като общият обем на доставки на устройства достига 72,6 милиона бройки.

Jitesh Ubrani, ръководител на научните изследвания на IDC Mobile Deck Trackers казва следното:

„Секторът на преносими устройства е силно устойчив на всички сили, причинени от епидемията от COVID-19, които действат потискащо на пазара в момента. Потребителите търсеха устройства като високо качествени in-ear слушалки и високоговорители не само за забавление и удоволствие, а и защото тези джаджи повишават производителността им, тъй като много от тях бяха принудени да работят или да се обучават от вкъщи и търсеха начини как да намалят околния шум, докато останат свързани със своите смартфони, компютри и други интелигентни устройства.“

Apple за поредна година е водещ производител на преносими устройства и джаджи с пазарен дял от 21,2 милиона доставени бройки, който съставлява 29,3% от общия брой доставки. Докато доставките на Apple Watch намаляват поради трудности и проблеми във веригата за доставките, силата на линията Bears и AirPods беше повече от достатъчна, за да компенсира спадовете в търсенето. Apple е лидер и в още един друг пазарен сектор на технологични устройства, както съобщават от IDC, а именно пазара на таблети.

В класацията на топ 5 производители в сегмента се нарежда Xiaomi с доставени 10,1 милиона устройства и пазарен дял от 14%, последвани от Samsung с 8,6 милиона доставени устройства и Huawei с 8,1 милиона броя и Fitbit 2,2 милиона доставки. Единствено Fitbit отчита спад в доставките, а най-голям ръст имат Samsung и Huawei със съответно 71,7% и 62,2% увеличение спрямо същия период миналата година.

В сегмента на интелигентните и обикновени часовници, Apple отново заема лидерска позиция, като е доставила 4,5 милиона от продадените часовници за първото тримесечие, което се равнява на пазарен дял от 26,8%, но същевременно означава спад от 2,2% на годишна база. На втора позиция в тази класация се нарежда Huawei, която отчита огромен скок от 118,5% и доставя 2,6 милиона устройства, което се равнява на 15,2% от пазарния дял в сегмента. В топ сектора по доставки влизат още Samsung с 1,8 милиона доставени устройства и пазарен дял от 10,8%, което обаче е спад на годишна база със 7,2%. Garmin се нарежда в класацията с 1,3 милиона доставени часовника и компанията Huami завършва челната редица с 1 милион доставки.

Достоверна ли е статистиката?

Някои потребители и анализатори коментират статистиката на IDC като съставена по начин, който да поддържа огромната преднина на Apple в много разтеглив сегмент от устройства, наречен „носими джаджи“. Така например най-високия клас смарт часовници Apple Watch се конкурират с фитнес гривните на Xiaomi, които се продават на цена под 50 долара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари