Според нова информация, в плановете на Apple влиза от 2021 година Mac компютрите да се продават с процесори на компанията. Ще се разчита на дизайните, които помогнаха на iPhone и iPad да просперират. За това разбираме от BNN Bloomberg.

Компанията работи над три процесора за Mac, базирани на A14 процесорите, които ще видим в следващия iPhone. Първият от тях ще бъде доста по-бърз от чиповете на iPad и iPhone.

Има и конкретна поставена цел – да се пусне поне един Mac с такъв чип през следващата година

Инициативата за разработване на няколко чипа, с кодово име Kalamata, показва желание по-голяма част от Mac сериите да спре да разчита на Intel. Новите чипове ще се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufactoring Co. (TSMC).

Ще се използва 5-нанометров процес за производство, точно както при следващите смартфони iPhone и таблети iPad Pro. Apple, Intel и TSMC са отказали коментар по темата.

Не е новост, че Apple иска да има по-голям контрол над производителността на устройствата си и най-вече да ги диференцира от конкуренцията. Освен това, ако Mac, iPhone и iPad използват една и съща основна технология, Apple ще може да разработи цялата си екосистема по-ефективно.

Да не говорим и, че изоставането на Intel в последните месеци, прави все по-трудно увеличаването на производителността, на което сме свикнали.

Първите процесори за Mac ще имат 8 ядра за висока производителност, с кодово име Firestorm. Ще има и поне 4 ядра с висока енергийна ефективност – Icestorm.

За по-бъдещ етап се разглежда възможността и за производството на процесори с повече от 12 ядра

Това значи, че при някои Mac-ове ще има двойно или четворно увеличение на ядрата. В момента базовия MacBook Air предлага само две ядра.

Очаква се преходът да започне с нов лаптоп, тъй като първите Apple процесори няма да са достатъчно силни, за да се конкурират с производителността, която Intel предлага за високия клас MacBook Pro, iMac и Mac Pro.

Чиповете за Mac ще имат няколко компонента, включително главен процесор и графичен процесор. По-ниския клас Apple компютри в момента разчитат на Intel графични карти, а при по-високия клас се използват карти на AMD.

Проектът Kalamata е на лице от няколко години. През 2018 Apple разработва Mac чип, базиран на A12X процесора – за вътрешни тестове

Освен по първото поколение процесори за компютри, Apple работи и върху второто, базирано на архитектурата на чиповете, които са планирани за iPhone през 2021. Това индикира, че Apple иска да синхронизира разработката на чипове за Mac, iPhone и iPad.

Трябва да се отбележи, че Mac ще работи на macOS дори с новите чипове. Apple разработва инструменти, които ще подсигурят, че приложенията за Intel-базирани Mac компютри ще продължат да работят и след прехода.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари