Apple повече не използва традиционната си стартова мелодия в новите MacBook Pro

0
19
Apple се промени драстично през последните години, но компанията запази един малък детайл в своите макбуци – стартовата ми-диез мелодия, която се стартира при включване на лаптопа. Тази година Apple представи новите MacBook Pro, които вече не изпълняват мелодията.

no-chime-1

Тонът се е променил много, но след излизането на iMac G3 остава същия до днешно време. Apple дори го патентова през 2012-та година, като описа звука като „фа/ ми диез цяла нота от синтезатор“.

Промяната бе отбелязана в уеб-страница на сайта Pingie.com, според който във FAQ раздела на новите MacBook Pro не се споменава стартовата мелодия. Вече е потвърдено, че и прототипните устройства също не издават този звук.

Въпреки че е обикновен и понякога досаден поздравителен тон, Apple компютрите го изпълняват, когато всички компоненти и функции са в изправност. Липсата на този звук обозначава проблем в разпознаването на определена част от устройството. Сега, след като мелодията въобще няма да се изпълнява, съобщаването за проблеми ще е малко по-различно, но звукът поне няма да прекъсва нужната тишина на места като класни стаи, бизнес срещи и други подобни случаи. Според Apple тази промяна е нужна, тъй като MacBook Pro компютрите са проектирани да се активират при отваряне дори когато са напълно изключени. Звукът обаче все още присъства в паметта на лаптопите и може да се върне чрез един прост ред в терминала:

sudo nvram BootAudio=%01

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за