Apple постепенно слагат край на дисковото устройство

8
14
Стария Мас Pro има две оптични устройства. Новият има нула.

От няколко години насам се говори за края на дисковото устройство, но все още по-голямата част от компютрите с Windows имат такова. При Apple обаче нещата стоят малко по-различно. Малко по-рано тази седмица, американската компания представи обновени версии на ноутбука MacBook Pro с Retina Display, както и чисто  нов Mac Pro.

Apple, обаче, не само не представиха нова версия на MacBook Pro без Retina Display (единственият продукт на компанията, който все още има дисково устройство), но и сложиха край на 15-инчовия модел от тази линия, оставяйки в нея само един единствен ноутбук с 13-инчов екран. Според анализаторите, това е явен знак, че съвсем скоро Apple ще сложат окончателен край на използването на дисково устройство в компютрите си.

Няма по-добро потвърждение на тази теория, обаче, от линията компютри MacBook Air. Така наречените „ултрабуци“ представени през 2008 година демонстрираха много по-компактни размери от тези на MacBook Pro най-вече заради липсващото дисково устройство. Това бе голям риск от страна на Apple, като се има предвид, че едва три години по-късно те стартираха Mac App Store, откъдето потребителите на компютрите им можеха да си инсталират софтуер без нуждата от никакъв физически носител.

Apple, разбира се, не са първата компания, която премахна дисковото устройство от преносимите си компютри. Но тя започна да го прави все по-често във време, в което останалите играчи на РС пазара просто обновяваха DVD устройствата на своите модели с такива поддържащи по-новите и по-големи Blu-Ray дискове. По всичко личи, че макар и не задвижили тази революция, Apple ще бъдат една от първите компании отървали се от тази технология в името на компактните размери и преминаването към облачни услуги.
 

 

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Bal0rCIMiliyan_pisliderumNaminator_X_AlexTheEvil Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bal0rCIM
Bal0rCIM

разгеле

iliyan_pi
iliyan_pi

Според мен става въпрос за CD/DvD у-ство, а не хард дисково както се позразбира от текста.

sliderum
sliderum

Да, за тях става въпрос..засега. Но като се споменава cloud „услугите“…Май върви и към премахване въобще на дисковото пространство…както се казва, отива се в посока въпросните устройства да станат просто…терминали. Което практически отнема правото на собственост и на възможността да съхраняваш собствената информация на собствената машина…В най-добрия случай, ще се напага да си закупиш някакъв външен масив. Абе хамериканска му работа. Все повече се размирисва прехвалената им „демокрация“, индивидуалност, право на собственост и т.н.

Naminator_X_
Naminator_X_

Това вече зависи от клиентати. Ако хората сме тъпи и разрешим информацията да ни се пази в облака, а не на наши устройства, точно така ще стане. Аз харесвам облачните услуги като цяло, но главно разчитам на моите устройства. Имам SSD за скорост и HDD за storage. Надявам се хората да мислят като мен за в бъдеще.

AlexTheEvil
AlexTheEvil

тя на Apple цялата им еко система е така изградена че да зависиш за всичко от техните услуги и това стъпка в тази посока – искаш филм, ще теглиш от нас да го гледаш ,а няма да си вземаш DVD под наем примерно и да си го връткаш на оптичното устройства. Освен това не стана ясно липсата на CDDVD отразява ли се в по-ниска цена (все пак едно DVD-RW за лаптоп е около 40§ клиентска цена).

tntc4
tntc4

тия „облаци“ ми лазят по нервите…

pedro
pedro

М$ искат да отидат по-далече, искат да направят таблетът основното устройство. Честно казано, аз съм ЗА. Като искаш голям екран го връзваш към ТВ (както компютрите през 80-те), слагаш му безжична клавиатура и мишка и правиш каквото искаш. Съвсем скоро границата на реализма в игрите ще бъде достигната и големите кашони и огромни 5 слотови видеокарти ще бъдат вкарани в малки чипове в таблетите, тогава дори геймърите ще са доволни и PC като кашон ще изчезне от пазара. М$ и Епъл го знаят и започват да го налагат като модел.

darkwonderer
darkwonderer

Таблетът сравнение с PC-то е децка играчка, невиждам как да може да го замени. И 10 годишен комп може да емулира последна версия на андроид примерно. На нормален таблет е ад дори да напишеш коментар като тоя. И ако ще използваш безжична мишка и клавиетура и ще използват телевизора за екран за какво ти е тоя таблет бре ?!?!?!?!?