Apple се отказва от процесорите на Intel в полза на своите чипове

1
655

Още в началото на голямата презентация WWDC 2020 компанията Apple обяви, че се отказва от процесорите на Intel и в новите компютри Mac ще използва собствени чипове. Първите компютри на корпорацията от Купъртино са планирани да излязат още в края на тази година, а пълният преход трябва да стане в рамките на две години.

Apple обяви, че по този начин възнамерява да увеличи производителността на своите компютърни системи при възможно най-добра енергийна ефективност. Корпорацията съобщи, че нейният нов процесор е ARM тип и носи името Apple Silicon. За осъществяване на миграцията към новата процесорна архитектура, в началото разработчиците ще трябва да използват новия Xcode. По време на събитието представителите на корпорацията заявиха, че Microsoft и Adobe вече работят върху поддръжката инструкциите на новия процесор в своя софтуер и като демонстрация бе показано стартирането на Photoshop.

Apple е разработила технологията Rosetta 2, която дава възможност на разработчиците автоматично да адаптират своите приложения към новата архитектура. Не е забравена и обратната съвместимост – технологията Universal 2 позволява стартирането на приложенията за процесорите на Apple върху компютри с чиповете на Intel. И още, корпорацията ще предложи на пазара специална версия на Mac Mini за разработчици, която има собствен процесор и е особено подходяща за създаването на приложения за новата процесорна архитектура.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари