fbpx
17 C
София

Apple MacBook Pro 13” M1 – защо може да не го искате

Най-четени

Патрик Муурхед от Форбс разглежда първите ревюта на Apple MacBook Pro 13” М1, които са направени от избрани за целта хора. Не открива почти нищо негативно за новия лаптоп. В най-добрия случай се споменава за някой проблем с приложенията. Като цяло ревютата описват новият лаптоп като подарък от Бога за масите.

Той отбелязва, че със сигурност има много положителни неща за устройството. Новият M1 процесор е впечатляващ, но със сигурност не е перфектен. И в момента почти никой не говори за недостатъците му.

Във въвeдението той споменава, че ако потребителят използва 100% Apple софтуер, стои основно в Safari и няма нужда от много периферия, навярно няма да има никакви проблеми.

Той решава да разгледа машината подробно, за да достави балансираната гледна точка

Прекарва 5 дни в интензивна работа. Започва от това, че новият M1 MacBook не може да работи с MacOS апликации, които са сътворени в последните 10 години, по подразбиране. За да се случи това се използва приложението Rosetta 2, което преобразува инструкциите за процесорите на Intel, които се използваха до сега, към инструкции за ARM платформата.

И със сигурност този процес не е безпроблемен

При него софтуер като Microsoft Edge, Outlook, WinZip и Logitech Camera Control крашва. Получава грешки при опит за инсталация на Adobe Reader XI, Adobe Acrobat Reader DC, приложение за бекъп на Samsung SSD и Xbox 360 Controller за Mac.

И това нещо се съобщава от редица потребители. Грешките при софтуера, който съобщава, че не е съвместим с новия чип на Apple, са много. Някой дори е създал сайт с името “Is Apple Silicon Ready”, където се документират несъвместимите програми.

Със сигурност обещанието на Apple за мащабна съвместимост поне към момента не е изпълнено.

Как стои въпросът с производителността?

При ревютата, в които се съобщава за невероятна производителност, тестовете са направени с Apple приложения и бенчмаркове. В действителност, използвайки Rosetta 2 може да очаквате до 50% по-ниска производителност на процесора, работейки със софтуер, който не е на Apple и не е създаден за ARM. И това разбира се е нормално. На следната графика, частта с Native отразява производителността, когато работи със софтуер, който е предназначен за платформата. В останалите случаи става въпрос за емулация и резултатите варират доста.

Авторът обяснява, че работата му с Edge браузърът е много бавна. При Outlook нещата стоят значително по-добре, с изключение на периодичен, но непрекалено чест лаг. OneNote не работи добре. Word и PowerPoint работят напълно нормално. Проблеми се срещат при работата с Chrome, Skype for Business, Webex, Zoom и Teams.

Какъв живот на батерията може да се очаква?

В ревютата се посочва доста дълъг живот на батерията и той е действителен. Но ако използвате Apple приложения, приложения за ARM, Safari и т.н. Тогава няма да имате никакъв проблем.

В описания случай с употреба на приложения като Outlook, OneNote, Chrome, WhatsApp, Word, едно обаждане по Skype for Business, по един разговор в Zoom и Webex, след 4.5 часа употреба батерията е на 10%. Това е около половината от иначе обявеното. Без обажданията се стига до 5 часа.

Можем ли да играем на AAA игри на Apple MacBook Pro 13” М1?

Много често се говори за Tomb Raider. Една от малкото AAA игри, които работят сравнително добре под емулация с над 30 кадри в секунда. Сложена е в Apple App Store и се възползва от Metal API на Apple, вместо на Open Graphics API.

От CNet отбелязват обаче, че Steam едва работи, а без него геймингът става много ограничен. Авторът ще направи собствени тестове по-късно, когато разполага с 16GB версия на лаптопа, защото в момента има 8GB и тестовете няма да са справедливи.

Работата с периферия е сложна до степента, че е почти невъзможна

Забележете, че Apple MacBook Pro 13” М1 разполага само с два USB порта. Когато го включите към захранването, остава един. Какво ще свържете на него? Външен дисплей, зарядно за iPhone, външен диск, мишка или клавиатура? Все пак говорим за Pro версия, а не MacBook Air.

Разбира се, решение има. Купуваме си адаптер за $69 от Apple и си добавяме още няколко USB порта.

Какви други проблеми има?

Дори споменатите първи автори на ревюта не крият, че тъчскрийн опцията не работи добре. Преживяването им с iOS приложения е доста неприятно. Използването на такива приложения добавя нула стойност, ако няма качествена поддръжка за докосване.

Искаш повече от един външен екран? Невъзможно е и то не заради липсата на USB портове. Просто ограничението на M1 чипа е такова. Със сигурност при следващите чипове това ще се промени, но за момента е голям проблем. И то именно за професионалистите, към които е насочен лаптопа.

Заключение

Впечатляващо е колко много Apple са свършили в създаването на M1 чипа. Разочароващият факт е, че процесорът не отговаря на големите заявки, които те дадоха. И проблемът е, че тези недостатъци излизат на яве в първите няколко часа от употребата. Не са неща, които само определени потребители няма да харесат.

Препоръката на Патрик Муурхед от Forbes е за избор на Intel версията, поне към този момент. Може би не е далеч момента, в който ще предпочетем ARM чиповете на „Ябълката“, но той твърде вероятно не е сега.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини