fbpx
-3.1 C
София

Apple Silicon: краят на Wintel ерата

Оригиналът е на Jean-Louis Gassée

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ние сме на прага на нова вълнуваща и интересна трансформация. Apple Silicon не само ще доведе до по-качествени компютри Mac, но и ще накара Microsoft да усъвършенства своята операционна система Windows 10 за ARM процесори, като ще трябва да се погрижи както за хардуера, така и за софтуера. А това ще накара ОЕМ производителите от света на персоналните компютри да преразгледат своите ангажименти към х86 архитектурите. Всичко това сериозно ще повлияе на старото Wintel партньорство.

Трябва ли Intel да се безпокои от това, че Apple ще произвежда своите бъдещи Макинтоши на базата на собствена SoC с ARM архитектура? Според анализите на Dataquest и IDC, Apple има не повече от 7% пазарен дял в сектора на персоналните компютри. Нещо повече, Apple не купува скъпите процесори Xeon, които се използват в милионите облачни сървъри, и които осигуряват голяма част от печалбата на Intel. Освен това, тази Apple си е едно чисто главоболие. Apple има много изисквания и жалби, които са съвсем непропорционални на печалбата, която получаваш от нея. На практика, загубата от отказа на Apple да използва х86 процесор ще бъде чисто символична.

А може би не? Последствията от всичко това за Intel и за цялата индустрия в никакъв случай няма да останат само в рамките на малкия пазарен дял на Apple.

Apple няма само просто с гордост да поставя в дънните платки на своите Mac-ове собствения си процесор вместо този на Intel. Преходът към Apple Silicon е един дълъг и важен процес, който ще изисква разработването на нов допълнителен хардуер, на нов софтуер, ще трябва да се уредят логистиката, маркетингът… Ако преходът на Apple бе просто замяната само на един процесор, то милиарди долари биха били изхарчени напразно.

Не е така. Apple счита своята SoC за средство за подобряване на Mac компютрите. Разбира се подобряването е едно доста мъгляво понятие, което изисква доказателства.

Да започнем с разсейването на топлината. Моят MacBook Pro грее така, че сякаш ще се разтопи. Apple не посочва кой конкретен процесор е използвала в това устройство, но по всичко личи, че това е Intel iCore 7 с TDP 28 W и мога да приема тази стойност за нещо като енергиен бюджет.

Да направим сравнение с най-новите iPad Pro, в които се използва процесора A12Z на Apple.

Според Geekbench тестовете, производителността на A12Z не отстъпва на процесора в моя MacBook Pro. Компанията не съобщава какъв е TDP на A12Z, но ние можем да се досетим. Мощността на външното захранване на iPad Pro е едва 18 W. А това дава представа какво можем да очакваме от Apple Silicon в следващите Mac-ове – значително по-ниски TDP без загуба на процесорна мощност.

А сега няколко думи за енергийната ефективност. Като се има предвид какво демонстрират днешните A12Z, можем да кажем, че следващите Mac с Apple Silicon ще имат с около 25% по-висока енергийна ефективност в сравнение със сега съществуващите х86 процесори. Това разбира се е чисто теоретично. Това са едни общи предположения по повод Mac-овете с Apple Silicon, но това трябва да са по-бързи и по-тънки лаптопи с минимум 10 часа непрекъсната автономна работа. Ако това не бъде постигнато, то за какво се харчат тези милиарди? Напразно? За да бъдат разочаровани инвеститорите?

След това идва въпросът за съответния софтуер – Apple направо излизаше от кожата си, за да покаже по време на WWDC събитието през месец юни съответните ARM версии на големите стандартни пакети (Microsoft Office, Adobe Photoshop…) и емулатора Rosetta 2. Нещо повече, Apple веднага представи голям брой DTK (преходни комплекти за разработчиците), с които външните програмисти могат да портват приложенията си. Първото впечатление от един от тези комплекти, с който прототип на Apple Silicon Mac работи с процесора A12Z в малкия корпус, са многообещаващи. Хардуерът работи бързо, софтуерните инструменти изглеждат съвсем зрели за подобен начален етап.

Когато само след няколко месеца излязат първите Apple Silicon Mac, ще разберем много повече. Но по всичко личи, че преходът към новите хардуер и софтуер е много внимателно планиран и планът стриктно се спазва.

Какво влияние ще окаже всичко това на Intel и на цялата индустрия?

През 2012 година Microsoft започна да се отдръпва от процесорите на Intel, като представи своя първи компютър Surface, работещ с ARM чип. Не се получи много добре. Но Microsoft прояви упоритост и в края на миналата година представи Surface Pro X с друга ARM SoC, като едновременно с това анонсира операционна система Windows 10 за ARM процесори. Това бе една голяма стъпка напред, но критиците не бяха удовлетворени.. Да си припомним един от главните проблеми – основните приложения на Microsoft не работеха с ARM инструкциите и се използваше емулатор. Положението стана още по-сериозно, когато по време на WWDC показаха Office, работещ с Apple Silicon, но отново с емулатор.

Изглежда, че Microsoft ще трябва да направи избор – или да забрави за Windows 10 за ARM процесори и да остави всичко в ръцете на Apple, или се мобилизира и да реши всички проблеми със съвместимостта, и да предложи алтернатива на новите Mac-ове с ARM чипове. Но разбира се, това е само привидно и Microsoft няма никакъв избор. Microsoft ще се втурне напред, а това ще се отрази на цялата индустрия на Windows персоналните компютри.

А какво ще правят Dell, HP, ASUS и всички останали, ако Apple съвсем скоро, ей така изведнъж предложи и продължи да предлага значително по-добри лаптопи и десктоп компютри, а Microsoft продължи да подобрява и усъвършенства своята Windows 10 за ARM процесори? За да могат да са конкурентни производителите на персонални компютри ще трябва да се съобразят с това и също да преминат към използването на ARM процесори, понеже Apple и Microsoft ще покажат и докажат, че към днешен ден х86 архитектурата е вече остаряла.

Това няма стане веднага и ще се появи интересна смесица от x86 и ARM SoC машини, борещи се за пазарен дял. Големите организации имат нужда от стабилност и едва ли ще им хареса да използват и обслужват два вида компютри и два вида приложения за Windows.Те както обикновено ще омаловажат преимуществата на Apple и ще ругаят Microsoft за причинените проблеми. Но ако новите компютри се окажат наистина и реално по-добри, непослушните членове на тези организации и предприятия ще започнат с удоволствие да използват новите устройства, както всъщност винаги е било.

И ето че стигнахме до реакцията на Intel. Дали какво ще кажат шефовете на Intel когато проблемите наистина започнат – а това ще стане съвсем скоро.

Мениджмънтът на Intel знае, че компанията изпусна Smartphone 2.0 най-вече заради своята културна слепота. Те не можаха да се разделят с огромните печалби, които им носи тяхната дойна крава х86 и не можаха да разберат, че по-малката печалба може да се компенсира с невероятно увеличаване на продажбите. И сега Intel се изправи пред твърде сериозен проблем: х86 дава голяма печалба не заради чипа, а заради дуопола Windows/Intel, който всички наричат Wintel. Това означава, че процесорите, които не се използват във Windows компютрите, съвсем не дават толкова голяма печалба. И сега този съюз и това преимущество могат да изчезнат, Intel ще се сблъска с нови компютри, използващи SoC с ARM архитектура, с които ОС Windows работи много добре, произвеждани в същите количества, каквито са днешните количества персонални компютри, които дори са по-евтини.

Intel ще има само един изход: ако не можеш да победиш, присъединявай се. Очаква се Intel са си върне ARM лиценза (тя продаде своя ARM бизнес XScale на компанията Marvell през 2006 година) и започне да произвежда някаква своя конкурентна SoC за производителите на персонални компютри. Но печалбите на Intel ще паднат, понеже тази област е вече заета от сериозни конкуренти като Qualcomm и Nvidia, към които с много голяма вероятност може да се присъедини и основния конкурент на Intel – компанията AMD. Всичко това ще доведе до настъпването на нова ера при персоналните компютри.

Избягвам да споменавам сървърните чипове на Intel и дали на тях ще повлияят по-икономичните ARM процесори, като например AWS Graviton. Просто нямам достатъчно познания в тази област. Но относно Wintel вече казах достатъчно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини