ARM анонсира графичния ускорител Mali-G51, подходящ за виртуална реалност

0
20
Много компании проявяват интерес към виртуалната реалност, но се сблъскват с проблема с недостатъчната производителност на много от съвременните графични процесори. По този начин за шлемовете с виртуална реалност се налага използването на скъпи компютри или флагмански смартфони. Но ARM изглежда ще реши този проблем.

mali-g51-2

Специалистите на ARM създадоха новия графичен процесор Mali-G51, специално проектиран за устройства и проекти с виртуална реалност. Новият графичен ускорител се базира на архитектурата Bifrost и поддържа API Vulkan. Най-характерната особеност на този GPU е двушейдърната архитектура, с помощта на която се обработват два пиксела на един такт. Тази технология дава възможност за извършване на един и същ обем работа с използване на по-малко ресурси, както от гледна тока по-малка консумация на електрическа енергия, така и по-малък размер на чипа.

mali-g51-3

Mali-G51 има 60% по-добра енергийна ефективност в сравнение с Mali-T830, изпълнявайки същия обем работа. Новият GPU има по-малко транзистори и е с 30% по-компактни размери, както и с по-ниска цена. Очаква се продажбите на чипове с Mali-G51 да започнат през 2018 година.

mali-v61

ARM представи и новия видеопроцесор Mali-V61 предназначен за видео стрийм, който може да се използва във всякакви устройства – от дронове до смарт-телевизори. Чипът разполага с хардуерна поддръжка на кодеците HEVC и VP9.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за