ARM анонсира нов вариант на архитектурата ARMv8

0
48

Британската компания ARM Holdings, която въпреки че подготвя активите си за продажба на японския оператор Softbank, продължава да развива своята процесорна архитектура. В началото на тази седмица компанията официално представи нов вариант на разпространената архитектура ARMv8 за сървъри и за паралелни изчисления.

 

Новият комплект инструкции или по-точно разширеният набор инструкции се нарича Scalable Vector Extensions (SVE) и в общи линии е аналогичен на векторните инструкции ARM NEON или SSE на Intel. NEON и SSE масово се използват за увеличаване производителността на медийните кодеци, за симулация на физични процеси, за обработка на големи масиви данни, за умножение на матрици и други. Но за разлика от NEON, инструкциите ARM SVE са предназначени преди всичко за работа с данни и могат да обработват 2048-битови вектори, за разлика от инструкциите NEON, които могат да обработват данни със едва 128-битова дължина. Новите инструкции дават възможност за извършване на няколко 128-битови операции паралелно в рамките на една SVE инструкция. ARM подчертава, че тези операции не изискват някакви оптимизации от страна на програмистите, понеже всичко това се поема от интегрираните в чипа специализирани модули.

 

ARM Holdings допълни, че SVE спецификациите няма да бъдат включени в стандартния ARMv8 лиценз и ще се лицензират отделно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари