ARM анонсира своите нови мобилни процесорни ядра и графични ускорители

0
595

Компанията ARM анонсира своите нови решения, които ще се използват във флагманските мобилни устройства през 2021 година, както и по-късно. Това са процесорните ядра Cortex-A78 и интегрираната графика Mali-G78. Тези ядра и графика ще бъдат в основата на мобилните процесори на Qualcomm, MediaTek, Samsung и други.

Към днешен ден в чиповете Snapdragon 865 се използват Cortex-A77 и Cortex-A55 за процесора Kryo 585. А в Exynos 990 — Cortex-A76 и Cortex-A55, като графичният ускорител е Mali-G77.

Компанията ARM подчерта подобрените технически характеристики на новите ядра, които имат с 20% по-висока производителност сравнено с днешните ядра (Cortex-A77), като консумацията на електрическа енергия е останала на същото ниво.

Новите чипове са много подходящи за смартфоните с поддръжката на 5G мрежите. Тези телефони са много по-взискателни към акумулаторните батерии, понеже поддръжката на 5G изисква повече енергия. Освен това, новите ARM чипове са подходящи за всякакви мобилни устройства с големи или сгъваеми екрани, които също консумират повече енергия.

Графичният ускорител Mali-G78 ще има до 24 изчислителни ядра, което ще повиши с 25% производителността в сравнение с Mali-G7. Компанията предлага и графичното ядро Mali-G68 за по-ниския ценови сегмент.

Освен това, компанията ARM анонсира и NPU Ethos-N78, който е отново с 25% по-ефективен от невронния процесор Ethos-N77 при една и съща консумация на енергия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари