ARM официално анонсира процесорните ядра Cortex-A55 и Cortex-A75

1
527

Преди няколко часа ARM представи три нови продукта, а ден преди това в уеб-пространството се повиха слайдовете с тяхното описание. Показани са ядрата Cortex-A55 за мобилни процесори от среден клас и Cortex-A75 за чипове от висок клас. Ядрата Cortex-A75 предлагат 16-48% по-висока производителност в сравнение с Cortex-A75 и 50% по-висока производителност при тяхното използване в изкуствен интелект.

Ядрата Cortex-A55 могат да работят съвместно с Cortex-75 в един и същи чип в рамките на архитектурата big.LITTLE. Според създателите си, Cortex-A75 имат 14-97% по-висока производителност в сравнение с Cortex-A53 ядрата, като тяхната енергийна ефективност е нараснала 2,5 пъти.

Това са първите процесорни ядра с използването на технологията DynamIQ, позволяваща обединяването на до 8 ядра в един клъстър. В този клъстър могат да се използват съчетанията 1+7, 2+6, 3+5 и 4+4 ядра. Новите ядра се базират на архитектурата ARMv8.2-A и не могат да бъда обединявани с ядрата от старата архитектура ARMv8-A, като например Cortex-A73 и Cortex-A53. И още, въведена е новата архитектура по безопасност CryptoCell-712 и е добавена хардуерната поддръжка на HDR.

ARM представи и графичния ускорител Mali-G72, който има 1,4 пъти по-висока производителност в сравнение с другите ускорители от 2017 година и 25% по-добра енергийна ефективност. Въведени са редица нови възможности за работа с VR и изкуствения интелект.

Както обикновено, ARM няма да произвежда новите процесори, а с това ще се заемат Samsung, MediaTek и Qualcomm.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари