ARM представи специализираната за автопилоти архитектура Cortex-R52

0
27

Британският холдинг ARM дори след като бе закупен от японските инвеститори изобщо не за бавя темповете на работа и представя нови архитектурни решения за съвременни процесори. В началото на тази седмица бе представена платформата Cortex-R52, предназначена предимно за изграждане на роботизирани системи за управление на автомобили и други роботизирани устройства. Процесорите от фамилията Cortex-R52 покриват спецификациите на стандартите по безопасност ISO 26262 ASIL D и IEC 61508 SIL 3.

 

Процесорните ядра Cortex-R52 използват микроархитектурата ARMv8-R и не само могат да разпределят изпълняваните задачи в изолирани зони с висока степен на безопасност, но и могат самостоятелно да диагностицират и отбелязват грешките в сорс-кода. В един клъстър могат да бъдат обединени до 4 ядра, даващи възможност за бързо превключване между виртуални машини с висока степен на защита.

 

Първият клиент, който закупи лиценз за производството на Cortex-R52 ядра ще бъде компанията STMicroelectronics, която подчерта, че е заинтересована в производството на процесори с Cortex-R52 архитектура, които ще се използват в автомобилните системи. Засега голямата DENSO, известен доставчик на автомобилни компоненти, се въздържа от тази инициатива, но това навярно е временно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари