ARM ще изпревари Intel и AMD със своя 128-ядрен процесор Neoverse N2 с поддръжката на DDR5 и PCIe 5

13
2001

Формално новият чип се подготвя от ARM, но на практика процесорът може да излезе под бранда Nvidia.

Интернет порталът Techradar съобщи, че компанията ARM е почти готова със своя високопроизводителен процесор Neoverse N2 за сървъри, който може да осигурява работата на облачните услуги. Новият чип ще има 128 процесорни ядра.

Neoverse N2 ще бъде конкурент на сървърните решения както на Intel, така и на AMD, и ще предложи редица преимущества освен големия брой ядра. Новият сървърен процесор на ARM ще се произвежда чрез 5 нанометров технологичен процес и ще има TDP едва 350 W. Чипът поддържа работата с DDR5 и HBM2e памети, PCIe 5 интерфейс и SVE – мащабируемото векторно разширение.

Едновременно с Neoverse N2 компанията ARM подготвя и по-младшия чип Neoverse V1, който има 96 процесорни ядра. Не се съобщава за поддръжката на многонишкова работа нито за Neoverse N2, нито за Neoverse V1.

Очаква се процесорът N2 да излезе още през 2021 година. Да си припомним, че Nvidia вече оформя документацията по закупуването на ARM, като сделката трябва да бъде затворена до 18 месеца. По този начин може да се окаже, че Intel и AMD няма да се конкурират с ARM, а с Nvidia. Засега не е ясно каква ще бъде реакцията на клиентите на ARM относно поглъщането на ARM от Nvidia и перспективите да се конкурират със същата компания, от която на практика ще лицензират архитектурата.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари