ASUS представи новата серия дънни платки ROG Strix, TUF Gaming и Prime с чипсета B450

5
833

Компанията ASUS представи нова серия дънни платки, базирани на чипсета AMD B450 за AMD AM4 сокета. Новите дъна предлагат голяма гъвкавост при съставянето на конфигурация за самостоятелно сглобяване на персонален компютър.

Всичките нови дънни платки поддържат функцията BIOS FlashBack за обновяване на фърмуера на дъната без да се налага в сокета да е поставен процесор имат много вградена памет за по-широка съвместимост в различните модели процесори AMD Ryzen. Редица модели имат конектори за включване на светодиодни ленти, интегриран софтуер за погасяване на шума в микрофоните и са съвместими с комплекта помощни програми ASUS Armoury Crate за настройката на различните параметри на системата и за синхронизация на светодиодната подсветка с помощта на функцията Aura Sync.

Дънните платки на ASUS с чипсета B450 са съвместими с широк кръг компоненти, което дава възможност за лесен избор на по-бърз AMD Ryzen процесор, по-производителна видеокарта, захранване с по-голям запас и по-ефективно, но и по-тихо охлаждане. Новите дъна с AMD AM4 сокет са съвместими с най-новите процесори Ryzen с архитектура Zen 3, както и с процесорите Ryzen от първо, второ и трето поколение,

Представената серия дънни платки включва усъвършенствани версии на почти всички излезли досега дъна на ASUS с чипсета B450 – от геймърските модели ROG Strix до базовите Prime, при достъпни цени.

ROG Strix B450-F Gaming II

Обновената версия на дънната платка ROG Strix B450-F Gaming II има съществени подобрения. В подсистемата за захранване на процесора се използват 8+4 силови MOS модула. Отделните елементи на захранването са разположени върху нов тип радиатор с термични уплътнения, които пренасят топлината към задния панел.

В разположените до процесорния сокет четири слота за RAM плочки могат да бъдат поставени до 128 GB оперативна памет, като се поддържа RAM овърклок до 4400 MHz. Налични са два М.2 конектора за бързи флаш дискове с възможност за създаването на високоскоростен NVMe RAID масив. В новата версия на това дъно до основния М.2 конектор е поставен алуминиев радиатор за охлаждане на бързите SSD. В този модел не е поставен безжичен контролер, но има М.2 слот с E-Key ключ, в който може да бъде поставен Wi-Fi 6 модул за безжична връзка.

На задния панел са поставени осем USB порта, включително два Type-A порта с поддръжката на високоскоростния интерфейс USB 3.2 Gen 2 (до 10 Gb/s) и USB Type-C порт с поддръжката на USB 3.2 Gen 1. Единият от портовете е предназначен за обновяване фърмуера на дънната платка с помощта на функцията BIOS FlashBack. Тази технология дава възможност за обновяване на BIOS-а с помощта на USB стик, дори и ако в сокета не е поставен процесор.

Черната повърхност на печатната платка е украсена с кибертекстови орнаменти,поставени на входно/изходния панел и на радиатора на чипсета. Това дъно предлага два конектора за RGB светодиодни ленти и един конектор за адресируема подсветка от второ поколение с минимална латентност и гъвкава настройка. Към комплекта на тази дънна платка е приложен фирмен софтуер за интелигентно погасяване на шумовете от микрофона. Специален алгоритъм отделя от аудио потока само гласа на потребителя, филтрирайки всички останали странични звуци, което е много полезно при интернет конференции, аудио чат и онлайн обучения.

TUF Gaming B450-Plus II

Новата версия на дънната платка TUF Gaming B450-Plus II е оборудвана с по-голям радиатор за охлаждането на системата за захранване на чипа, включващ 8+2 фази, като по този начин е подходяща и за най-мощните процесори Ryzen. Върху това дъно със стандартен ATX размер са поставени два допълнителни М.2 конектора за бързи флаш дискове, както и Type-C и Type-A портове с поддръжката на бързия USB 3.2 Gen 2 интерфейс.

Ако не се налага поставянето на допълнителна видеокарта, в дънната платка UF Gaming B450-Plus II е предвидена възможността за поставянето на процесор Ryzen с графично ядро Vega, като в този случай за извеждането на видеосигнала към монитора трябва да се използва DisplayPort видеоизхода. Повърхността на печатната платка е покрита с лесно разпознаваемия стил TUF Gaming с ярки черно-жълти ивици. Това дъно също има два конектора за включване на светодиодни RGB ленти.

TUF Gaming B450M-Pro II

Дънната платка TUF Gaming B450M-Pro II има компактен microATX типов размер. Подобно на по-голямата TUF Gaming B450-Plus II, и тук има Type-C и Type-A портове с поддръжката на USB 3.2 Gen 2 интерфейса, както и допълнителни конектори за USB 3.2 Gen 1 интерфейса.

Геймърската насока на това дъно се проявява в наличието на два PCI Express 3,0×16 слота, единият от които е подсилен с метална пластина (технологията SafeSlot). Компонентите на захранването на процесора се охлаждат от масивни радиатори и издържат високи натоварвания при използването на мощни чипове. Налични са четири DIMM слота за DDR4 с капацитет до 128 GB и максимална честота 4400 MHz. Има и два М.2 слота с PCIe интерфейс.

TUF Gaming B450M-Plus II

Това е още една дънна платка от обновената серия TUF Gaming с чипсета B450. Дъното TUF Gaming B450M-Plus II е създадено за всички, които търсят устройство с висока надеждност при достъпна цена.

Основният PCIe 3,0×16 слот на това дъно е подсилен с метална пластина, която се използва и като охладител, и издържа и най-тежките графични карти. М.2 конекторът поддържа PCIe 3,0×4 интерфейса за бързи NVMe флаш дискове. Предвидена е възможност за включване на RGB светодиодни ленти с поддръжката на технологията Aura Sync за синхронизация на подсветката.

Дънната платка TUF Gaming B450M-Plus II се предлага с цял комплект от полезни софтуерни помощни програми. Функцията BIOS FlashBack се използва за обновяване на фърмуера, като и тук се поддържа технологията за интелигентно погасяване на шума. Функцията Turbo LAN дава възможност за управление на мрежовия трафик, като дава приоритет на мрежовите пакети с игрови данни, с което се минимизира латентността при игрите. Наличен е и софтуерния комплект Armoury Crate за мониторинг и настройка на системата.

Prime B450M-A II

Дънната платка Prime B450M-A II е проектирана да предлага максимална функционалност при много компактен форм фактор. Тук захранването на чипа е разположено под радиатора, като по този начин се постига максимално разсейване на топлината. Четирите DIMM слота дават възможност за поставяне на до 128 GB оперативна памет. М.2 конекторът допълва шестте SATA III интерфейса, които позволяват изграждането на най-различни конфигурации на постоянната памет.

На задния панел на това дъно са разположени два USB порта с поддръжката на бързия USB 3.2 Gen 2 интерфейс със скорост за обмен на данните до 10 Gb/s. Функционалността BIOS FlashBack опростява процеса на обновяване на фърмуера. Налични са 256 MB собствена флаш памет, която има много свободно пространство за бъдещо нарастване и обновяване на BIOS-а и за разширяване на съвместимостта с различните нови процесори.

За всички, които искат да украсят машината си с декоративна подсветка е предвиден конектор за включване на RGB светодиодни ленти с поддръжката на технологията за синхронизация на тяхното светене Aura Sync. Охлаждането се осъществява чрез технологията Fan Xpert 2+ с 3 4-пинови конектора за вентилатори с ШИМ регулиране на оборотите и защита от претоварване. За управление и настройки се използват програмите от комплекта Armoury Crate.

Prime B450M-K II

Дънната платка Prime B450M-K II е опростен и евтин модел, поддържащ само някои основни функции.

Захранването на Digi+ е подходящо за процесори Ryzen от начално и средно ниво. налични са два слота за оперативна памет с максимален капацитет до 64 GB. Основният PCIe 3,0×16 слот е подсилен с метална пластина според изискванията на SafeSlot технологията. За поставянето на постоянна памет са предвидени един М.2 конектор и четири SATA III интерфейса.

В тази нова версия на дъното Prime B450M-K II на задния панел е поставен HDMI видеоизход. Поддържа се технологията BIOS FlashBack за по-лесно обновяване на BIOS-са, като са налични 32 MB флаш памет. За удобната настройка на системните параметри могат да се използват програмите от комплекта Armoury Crate.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари