fbpx
17 C
София

Audi създаде инсталация за производство на дизелово гориво от вода и въздух

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Немският производител на автомобили Audi се приближи с още една стъпка до създаването на синтетично гориво от екологично чисти компоненти: вода и въглероден газ. Новото гориво се нарича E-Diesel, а министърът на образованието на Германия зареди служебния си автомобил с това гориво пред погледа на журналисти и зрители.

Първият завод на Audi за производство на синтетично дизелово гориво бе построен в Дрезден от немската стартъп-компания Sunfire. Цикълът на производство започва от получаване на електроенергия от възобновяеми източници – вятър, слънце, която след това се използва за получаване на водород от вода с помощта на обратима електролиза. Водородът се смесва с въглероден окис, получен от въглероден двуокис чрез два химични процеса. Получава се течност от въглеводороди, която производителят нарича „син нефт„, от която всъщност се произвежда синтетичното гориво E-Diesel.

Въглеродният двуокис за производството на това гориво се взема директно от атмосферата и по този начин се намалява парниковия ефект.

Инсталацията в Дрезден засега може да произвежда 160 литра синтетично гориво в денонощие, следва увеличаване на производствените мощности. Цената на литър E-Diesel е в границите на 1 – 1,5 евро и не е много по-висока от традиционното дизелово гориво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини