Auds: британска система за неутрализиране на враждебни дрони

1
23

Британските компании Blighter Surveillance Systems, Chess Dynamics и Enterprise Control Systems представиха новата система Auds (Anti-UAV Defense System), специално създадена за неутрализиране на дрони, нарушаващи закона и са заплаха за сигурността, понеже могат да бъдат използвани за разузнаване преди провеждане на терористичен акт.

 

Auds е оборудвана с радар, който сканира околността за наличието на дрони. След прихващането на дрона, неговият полет се следи с помощта на инфрачервен лазер, а системата излъчва мощен радиосигнал, който прекъсва връзката на дрона с неговия оператор. Изследвани са различните начини за управление на безпилотните летателни апарати и е възможно спирането на дрона във въздуха за кратко време или принуждаването на дрона да спре своето движение във въздуха, докато не свърши заряда на неговите батерии, след което той пада на земята.

Тестовете на системата Auds, финансирани от правителството на Обединеното кралство са успешни и започва нейното комерсиално производство.

 

Много специалисти коментират ефективността на тази система, понеже по-съвременните дрони при загуба на връзка с оператора, започват самостоятелен полет, като най-често се активира режимът RTH (Return To Home). Навярно при подобна ситуация ще се наложи използването на боен лазер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари