Baidu представи собствен чип за изкуствен интелект

0
565

Китайската корпорация Baidu представи специализиран чип за изкуствен интелект.

По време на мероприятието „Baidu Create“ компанията анонсира чипа Kunlun. По този начин Baidu се включи в надпреварата за производство на специализиран ИИ хардуер.

Kunlun е оптимизиран за различните задачи и алгоритми на изкуствения интелект. Това са разпознаване на гласа, обработка на естествен език, разпознаване на изображения и автономните автомобили. Разработването на този чип продължи 7 години. През 2011 година Baidu започна със специализираните процесори за ИИ с използването на FPGA. Тези чипове могат се преконфигурират в реално време. Новият Kunlun е около 30 пъти по-бърз от първите ИИ процесори на Baidu и може да извършва 260 теоретични операции в секунда при пропускателна способност 512 GB/s.

Компанията заяви, че е произвела първата партида и е готова за масовото производство.

Да си припомним, че приетият от китайското правителство план „Made in China“ предвижда, че към 2025 година страната трябва да осигурява 40% от своите изчислителни потребности чрез чипове собствено производство.

А неотдавна договор за съвместна работа с Baidu подписа Ford. Двете компании съвместно ще създават робомобили с изкуствен интелект, в които да се използва и технологията за разпознаване на човешка реч.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари