fbpx
1.5 C
София

Blocks – модулен смарт часовник с Android Wear

Най-четени

Ако следите посоката, в която се развиват технологиите, то със сигурност знаете какво се има предвид под термина „модулен“. От доста време насам говорим за модулния смартфон на Google „Project Ara“, който е само едно от въплъщенията на идеята, че мобилното устройство може да бъде точно толкова конфигуруемо, колкото и настолният компютър.

Досега сме чували главно за модулни смартфони и таблети. Това, обаче, не означава, че и други устройства не могат да бъдат облагодетелствани с подобен дизайн. Малка компания на име Blocks, например, разработва модулен смарт часовник носещ нейното име.

Изработеният от пластмаса прототип, който можете да видите на изображението по-долу не е особено красив, а и изглежда твърде обемен, за да бъде носен на ръката. Предназначението му, така или иначе, е да докаже, че носимите джаджи също могат да бъдат модулни. Според Blocks, всичките подвижни, сменяеми компоненти на часовника си комуникират свободно и безпроблемно.

В момента екипът на компанията работи върху смаляването на всички тези компоненти, както и постигането на един по приятен външен дизайн. По всяка вероятност, обаче, крайният продукт няма да прилича прототипа, а по-скоро ще наподобява часовниците, които виждате на рендера най-горе.

Какви биха били преимуществата на един модулен смарт часовник? Най-различни. Ако, например, се тревожите за батерията му, ще можете да впрегнете всички компоненти съставящи каишката в едно цяло, което ще служи като допълнителна батерия. Ако, пък, искате да следите показателите си по време на тренировка, ще можете да активирате един компонент включващ, например, жироскоп и акселерометър. В случай, че желаете по-обстоен анализ на представянето ви, ще можете да впрегнете още един компонент съдържащ монитор на сърдечната дейност или сензор за кислорода в кръвта. Тези, които си падат по екстремните спортове на открито, пък, могат да съединят в една каишка GPS модул, термометър, барометър и уред за измерване на надморската височина.

Освен всичко друго Blocks вероятно ще работи с Android Wear, макар че създателите на часовника обмислят допълнителни модули, които ще го правят съвместим със смартфони използващи операционни системи различни от тази на Google. Една от причините, поради която компанията се е спряла на Android Wear е възможността за различни форми на екрана, която платформата позволява. Това означава, че моделът може да бъде пуснат на пазара в различни варианти – с кръгъл или квадратен дисплей или дори с дисплей вграден в самата каишка.

Модулите с дисплея ще бъдат най-скъпи, тъй като освен екран, те ще включват и процесора, чипа за Bluetooth и основната батерия захранваща часовника.

Трябва да признаем, че идеята е доста добра. До реализирането й, обаче, има много работа за вършене. Blocks се надяват да стартират краудфъндинг кампания през септември и, ако всичко върви по план, да започнат първите доставки на часовника следващата година. Стандартният часовник би трябвало да струва $200-$250, а по-професионалния (с повече модули) – $300-$350.

Ако концепцията ви се струва интересна, изгледайте и видеото по-долу.

 
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини