fbpx
4.7 C
София

Bluetooth проблемите: втора част

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В първата част на този материал разгледахме кои са основните Bluetooth кодеци и какви са техните достойнства и недостатъци. Спряхме се на стандартния кодек SBC и на маркетинговия AptX. Във втората и последна част ще разгледаме латентността на безжичните кодеци, подготвяния нов стандарт за безжичен звук и бъдещето на Bluetooth аудиото.

Повечето безжични кодеци имат значителна латентност

Безжичното прехвърляне на звук е сложен процес: музикалният трак трябва да се прочете от паметта, да се декодира с помощта необходимия кодек, да се изпрати чрез Bluetooth връзката, да се приеме от компютърното устройство, да се разкодира обратно, да се обработи с помощта на DSP процесора и да се възпроизведе. При този процес част от данните може да се изгуби и току-що полученият семпъл да не може да се възпроизведе веднага, защото може да остане непълен. В крайна сметка това води до появата на сериозна латентност, която може да достига 300  милисекунди при SBC кодека,  но средно е около 150-250  милисекунди.

Разбира се, при слушането на музика това не е толкова важно: латентност дори от една секунда няма особено значение. Но когато гледаме видео с поставени безжични слушалки или играем игри, дори и стотина-двеста милисекунди са много и се усещат съвсем ясно. Ако някой плесне с ръце във филма, то звукът от това действие идва със закъснение и това пречи на нормалното гледане на видео и дразни изключително много. За игрите дори няма какво да се говори – на никой не му е приятно да играе с пинг над сто милисекунди, още повече, ако забавянето е двойно по-голямо.

От тази ситуация има изход и това е кодекът AptX-LL (Low Latency). При неговото използване латентността пада само до около 40 милисекунди, като станалите характеристики са на нивото на обикновения AptX. И както винаги има едно-две ‘но’. Първо, нито една операционна система не включва в себе си този кодек и се налага закупуването на допълнителен Bluetooth адаптер. Второ, моделите слушалки с поддръжката на този кодек са съвсем малко.

Ето как се получава, че с качествените слушалки Bose, които предлагат отличен звук, не може да се играе добре, а и при гледането на филми възникват проблеми. За щастие, в последно време тази ситуация започна да се подобрява – така например, вграденият в iOS плеър вече започна да разпознава, че има включени Bluetooth слушалки и възпроизвежда звука малко по-рано, за да може да компенсира латентността. Разбира се, това няма как да работи с онлайн плеърите в браузърите и още по-малко при игрите.

Липсата на качествени кодеци за десктоп компютрите

Bluetooth се базира на три стълба – SBC, AAC и AptX. Кодеци в различни комбинации се поддържат от повечето операционни системи и безжични слушалки, и с някой забележки тези кодеци са достатъчни за възпроизвеждане на музика от стрийм услугите, както и за гледане на филми. И като се има предвид, че това са най-масово използваните Bluetooth кодеци, става съвсем очевидно, че в това отношение индустрията почти не се развива.

Но все пак никак не са малко хората които обичат да слушат lossless или да използват няколко аудио потока – например, да играят игри, едновременно с това да пишат в месинджъра, и на този фон да гледат видео. В тези случаи основните три кодека значително понижават качеството на звука в сравнение с жичната връзка. Има ли изход?  – както може би се досещате има, и както винаги – с едно ‘но’.

В квадратчето са показани кодеците, използването на които е лесно и в съвременните десктоп операционни системи

Така например, Sony предлага кодека LDAC. До 990 Kb/s при 24 бита и 96 KHz. Много по-добър от основната тройка кодеци с битрейти около 300 Kb/s и поне на теория дава възможност да се поддава CD Audio без загуби (на практика това не е известно, понеже този кодекс затворен). Но уви, той може да бъде инсталиран само на Android 9.0 и нагоре или на Linux. За останалите операционни системи той не е достъпен дори и с външни Bluetooth адаптери. И още, 99% от слушалките с LDAC са доста скъпи решения на Sony.

ОК, да продължим. Кодекът UAT, разработен от неособено известната компания Hiby, предлага битрейт до 1,2 Mb/s и честота на дискретизация до 192 KHz. Това без съмнение е достатъчно за CD Audio, при това почти без използването на компресия. Но този кодекс се поддържа само от два-три плеъра на Hiby и три-четири модела слушалки на същата компания. Не се предлагат Bluetooth адаптери с този кодек.

Има и други. LHDC или HWA. Аналогът на LDAC (до 900 Kb/s, 24 бита и 96 KHz), който се поддържа предимно от скъпите устройства на Huawei и Xiaomi. Слушалките с този кодек стават все по-малко, а Bluetooth адаптери за десктоп компютри няма.

Ето как става така, че максималното, което можете да използвате в ОС macOS или Windows, можете да получите като си купите Bluetooth адаптер, но само с AptX HD. Само че в режим максимум 16 бита и 48 KHz, което е близко до качеството на AptX. Можем да обобщим че днес, в 2020 година, единственият начин да получим качествен звук чрез персоналния компютър е жичната връзка.

Да, има някой плеъри поддържащи изброените по-горе кодеци, които могат да се използват в десктоп компютрите в DAC режим (външна аудио карта), Но в този случай латентността нараства до 1 секунда и се губи възможността за управление на възпроизвеждането от слушалките. Разбира се, това е подходящо само за слушане на музика.

Проблемите с избора на подходящия кодек

Често срещана ситуация е, когато вашите слушалки поддържат няколко кодека – например SBC, AptX, AptX LL и AptX HD. И си имате Bluetooth адаптер, който ги поддържа всичките. Но кой от тях ще се използва при осъществяване на връзката? Най-вероятно този, който осигурява най качествен звук – тоест AptX HD. Но нека предположим, че искате да играете компютърна игра, за което AptX LL с по-ниската латентност е много по-подходящ. Уви, няма начин да направите така, че да се използва именно той.

И тук изключение е Android, в настройките на която, в режим разработчик е възможно да се избере приоритетния кодек. Но нито Windows, нито macOS, нито iOS не дават подобна възможност. В този случай ще ви се наложи да си купите отделен Bluetooth адаптер, който поддържа AptX LL, но не поддържа AptX HD. Удобно ли е? Разбира се, че не е.

LC3 – лъч светлината в тъмнината на Bluetooth звука

За щастие, групата Bluetooth SIG, която се занимава с развитието на ‘Синия зъб’, явно е в шок от целия ужас, които струи от безжичния Bluetooth звук и подготвя новия стандарт Bluetooth Audio LE и кодека LC3 (Low Complexity Communication Codec). Появата на първите решения очакваме през следващата 2021 година.

Анонсът на Bluetooth LE Audio се състоя в рамките на събитието Consumer Electronics Show (CES) 2020 в Лас Вегас. Новият стандарт предвижда поддръжката на висококачествен звук, слухови апарати, възможност на излъчване към няколко устройства едновременно, както и подобрена съвместимост с безжичните слушалки.  Какво все пак е новото?

Самият протокол Bluetooth LE далеч не е нов и навярно всички знаят, че е предназначен за обмен на информация между устройствата, с минимална консумация на електрическа енергия. Уви, той не се използва за аудио. Звуковият обмен става с помощта на Bluetooth Classic, който от тази гледна точка консумира повече енергия. Така че преходът на аудиото към BLE ще удължи времето на автономната работа на безжичните слушалки, особено в режим на готовност, а това е един приятен бонус.

Кодекът LC3 също е интересен – той осигурява търпимо качество на звука при битрейт едва 160 Kb/s, а при около 345 Kb/s той трябва да започне да осигурява по-добро качество от SBC. Но засега няма информация за точните принципи на начина на кодирането на аудиото. Навярно ще се използва мощна психоакустика и качествена компресия, така че стрийм музиката би трябвало да звучи отлично. Разбира се, не може и дума да става за lossless, понеже аудиото преминава през твърде много трансформации.

Според маркетинговата информация в официалния сайт на Bluetooth, където още сега можете да проверите качеството на новия кодек, Bluetooth LE заедно с LC3 ще даде възможност за аудио разговори в стерео режим и с моно звука ще бъде приключено. Това не се казва директно, а само, че слушалките и слуховите апарати ще започнат да работят и звучат много по-добре, Но моно звукът няма накъде повече да се подобрява и явно става дума за стерео.

Освен това, ще се подобри взаимодействието между слушалките и компютърните устройства: BLE ще даде възможност за включването на всякакви Bluetooth слушалки с неговата поддръжка, към няколко компютърни системи едновременно. Вярно е и обратното – от едно компютърно устройство звукът ще може да се подава на няколко различни Bluetooth слушалки или безжични колонки. Да, тези възможности се реализират от различните производители и сега, но по-късно, това ще бъде подробно описано в новия стандарт.

Очаква се пълните спецификации на технологията Bluetooth LE Audio да бъдат публикувани през първата половина на 2021 година.

Извод: Bluetooth звукът има много недостатъци и проблеми, но постепенно се подобрява

Към днешен ден безжичният звук изглежда като USB Type-C порта: уж е един много добър и удобен порт, който на теория поддържа всичко, но на практика в половината лаптопи USB Type-C работи като USB 2.0, а Thunderbolt се поддържа само в топ решенията. С Bluetooth е същата работа: на теория в шумния 2,4 GHz диапазон могат без прекъсвания да бъдат обменяни данни със скорост някъде до 1 Mb/s, което е предостатъчно за слушане на музика от стрийм услугите на практика без загуба с помощта на основния SBC.

Но на практика ние виждаме маркетинговия AptX, който е един орязан SBC, използван основно в iPhone и сякаш това е всичко. Наистина качествените кодеци не са достъпни за повечето потребители по чисто технически причини, а разработчиците на операционни системи не бързат да интегрират тяхната поддръжка. По същия начин постъпват и производителите на безжични слушалки. Остава да се надяваме само на Bluetooth LE и LC3, но и тук трябва да знаем, че това ще стане някъде в близкото бъдеще, а не сега. Така че, засега ще продължим да се пържим в ада на безжичния Bluetooth звук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
112
112
1 година

Телефона и слушалките ми свързват с Aptx HD и Hi-Res песните звучат доста добре, беЗ да претендирам че съм разбирач.

Мартин
Мартин
1 година

Гледам вече има доста модели с 3.5 Аудио с Fiber Optic кабел,Razer имат такъв модел.Казват,че оптичният аудио кабел бил доста по добре от обикновен.

сЕмпълЛюзър
сЕмпълЛюзър
1 година

Тоз пък много знае.. Аз като имам логото на Епъл, какво ми дреме за качеството на звука и дали изобщо имам звук? Всеки може да плати малко пари за нещо, което му върши работа. Само газарите плащаме по много пари за неща, които не ни вършат работа. Кой може да плати 2 бона за едното лого – само баровци като мен.

sameman
sameman
Отговор на  сЕмпълЛюзър
1 година

Епъл ползват ААС. Но тук само се плюе по Епъл, защо не мога да кажа – такова е нивото.

Vladimir
Vladimir
1 година

Тема за 3-та част: проблемите при трансфера на данните в средата на две и повече wi fi мрежи. Т.е. си си вкъщи където си ползваш безжичната мрежа, но в сигнала се преплитат още и безжичните мрежи на съседите и ефектите обикновено се свеждат до два – скоростта на интернета пада до в пъти по-ниска и е невъзможно да гледаш хд/фхд стрийм с включен блутуут, а при някои устройства е възможно сигнала на блутуута да започне сериозно и дразнещо да прекъсва, което води до насичане на звука. Накратко. Блутуут и уай фай технологиите ползват близки честоти на вълните, които са ограничени… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини