Bluetooth 5 ще работи на разстояние до 400 метра

0
328

Новата версия на Bluetooth, която се очаква да бъде представена в края на тази година ще осигури по-бърза връзка на значително по-големи разстояния.

 

Аналитиците на компанията Linley Group споделиха, че Bluetooth 5 е съществен ъпгрейд в сравнение с предишния Bluetooth 4.2 и при условие за пряка видимост ще осигурява устойчива връзка на разстояние до 400 метра.

В спецификациите на Bluetooth 5 се описва уверена връзка на разстояние до 120 метра, което е 4 пъти по-голямо от Bluetooth 4.2. Освен това пропускателната способност на канала при Bluetooth 5 е двойно по-висока в сравнение с 4,2 и ще достига до 50 Mb/s. Използването на Bluetooth 5 трябва да започне в началото на 2017 година.

Новите възможности на Bluetooth ще дадат на тази технология възможност да се конкурира с Wi-Fi и ZigBee , и да се използва в смарт-домовете, в дроните, роботите, електрониката за носене. В новата версия е повишено бързодействието, подобрена е функцията за корекция на грешки.

Друго усъвършенстване в Bluetooth 5 е възможността за обмен на различна информация – метаданни, линкове и мултимедийни файлове.

Устройствата, поддържащи последните версии на Bluetooth и Bluetooth Low-Energy могат да бъдат модифицирани до Bluetooth 5 само чрез смяна на фърмуера. За по-стария хардуер ще трябва да се поставят нови чипове, като например CC2640 на Texas Instruments.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари