fbpx
16.8 C
София

Bose 700 или Sony WH-1000XM5: кои са най-добрите слушалки с активно шумопотискане?

И Bose 700 и Sony WH-1000XM5 са страхотни, но има само един победител

Най-четени

Този сблъсък между Bose 700 и Sony WH-1000XM5 е точно това, от което се нуждаете, ако се опитвате да намерите най-добрите слушалки с шумопотискане, които могат да се закупят на пазара в момента. Активното шумопотискане е задължителна функция за много купувачи на слушалки, но коя марка предлага най-доброто изживяване като цяло?

Слушалките Bose 700 осигуряват превъзходно шумопотискане както за музика, така и за телефонни разговори в комбинация с много елегантен дизайн, допълнен с интуитивни сензорни бутони за управление. От друга страна, Sony WH-1000XM5 е доказателство, че Sony знае как да осигури страхотен звук заедно със супер дълъг живот на батерията.

И двата модела предлагат отличен звук, адаптивни режими на слушане, силна безжична производителност и първокласни цени, но само един от тях може да бъде победител. Tom’s Guide представят това пълно сравнение на Bose 700 и Sony WH-1000XM5 и по-долу ще разберете кой е победител в него.

Сравнение на спецификациите

СпецификацииBose 700Sony WH-1000XM5
Цена~800 лева~630 лева
Размери8 x 6.5 x 2 инчаНе са посочени
Weight254 грама250 грама
Живот на батерията (номинален)20 часа (с включено активно шумопотискане)30 часа (с включено активно шумопотискане)
Мобилно приложениеДаДа
Специални функцииTransparency mode, adjustable ANC, smart controls, tri-digital assistant support, multipoint technology, Bose AR-enabledAdjustable ambient listening, smart controls, tri-digital assistant support, multipoint technology, customizable EQ, NFC, Sony 360 Reality Audio

Цена и наличност

Най-добрите характеристики в активно шумопотискане (ANC) не са евтини, а флагманските модели на Bose и Sony са едни от най-скъпите модели на пазара в момента.

Sony WH-1000XM5 стартират на цена от около 630 лева у нас. За сравнение, освеженият дизайн и екологичните характеристики повишиха цената на този флагман от следващо поколение с малко над 100 лева спрямо Sony WH-1000XM4, модела който той замени.

Bose 700 губи в това сравнение, понеже цената му е с близо 200 лева по-висока.

Bose е известна с водещите си ANC характеристики на пазара, докато Sony продължава да предлага умопомрачителен набор от функции и Sony WH-1000XM5 наистина изглежда като по-изгоден модел като цяло.

Победител: Sony WH-1000XM5

Дизайн

И двата модела слушалки се отличават с луксозния си стил и със сигурност ще бъдете забелязани с такива слушалки на главата си или на врата си, когато пътувате.

И двата модела изглеждат по-добре в сребристото си покритие в сравнение с матовите си черни версии. Сребристите версии също така изглежда се износват по-равномерно от черните, а тези на Sony по-специално са склонни към появата на протривания и лепкави следи от пръсти.

При Sony WH-1000XM5 спрямо Sony WH-1000XM4 новият дизайн е с по-тънко шаси, по-тясна лента за глава от изкуствена кожа и по-опростени наушници.

Въпреки че вече са на няколко години, Bose 700 все още имат ултрамодерно излъчване, подчертано от прекрасния си дизайн и елегантна естетика. Подложката на наушниците и на двата модела стои добре върху ушите, без да оказва нежелан натиск. И двата модела имат почти сходно тегло.

Силата на притискане на Bose 700 е малко по-забележима при проведените тестове от Tom’s Guide, но това беше истински проблем. В крайна сметка Sony WH-1000XM5 с тънката им лента за глава за продължително слушане, както и с по-големите изрези на наушниците, които имат допълнително са по-удобни при хора с по-големи уши. Въпреки че е предвидена вентилация на наушниците, за да се предотврати натрупването на влага там, където се намират наушниците, Sony все пак ще успеят да накарат ушите ви да се нагорещят по време на по-дълги сесии на слушане.

Победител: Sony WH-1000XM5

Контрол

И за двата модела има многобройни опции за управление и всички те работят добре.

При Sony капацитивната сензорна повърхност на десният наушник се справя последователно и надеждно с функциите „възпроизвеждане/пауза“, „увеличаване/намаляване на звука“, „прескачане напред/назад“ и „приемане/приключване/отхвърляне на повикване“. Левият наушник има физически бутон, който ви позволява да превключвате опциите за шумопотискане.

Вградена е Amazon Alexa и микрофоните се справят ясно и последователно с гласовите команди. Функцията OK Google с пълно разпознаване на „събуждащи“ думи е много добре реализирана и ги поставя пред Bose.

Bose 700 разполагат със собствен набор от интуитивни контроли за работа. Микрофонната им система демонстрира превъзходно разпознаване на речта, а слушалките имат перфектна интеграция с цифровия асистент Amazon Alexa. Всеки от бутоните дава и чудесна хаптична обратна връзка. Жестовете с докосване и плъзгане са отзивчиви в по-голямата си част, но можете да ги изпълнявате само на десният наушник. Сензорният панел също така е по-малък от този на Sony WH-1000XM5.

Победител: Sony WH-1000XM5

Качество на звука

Що се отнася до предаването на звука, и Bose 700 и Sony WH-1000XM5 са отлични слушалки. Въпреки че и двата модела имат своите силни страни и предпочитанията ви към едната или другата се свеждат до личния ви вкус, Sony WH-1000XM5 осигуряват по-силно представяне в широк спектър от музикални стилове.

Sony дават възможност за ръчно регулиране на еквалайзера в приложението Headphones companion, но настройката по подразбиране е доста добре балансирана по начало. Слушайки Christine and the Queens „Tilted“ при слушалките на Sony, честотите от долната част на диапазона до горната са равномерни и плавни. Въпреки това има изключително наслояване на горните баси и средните честоти понякога.

Отлично е и качеството на звука на Bose 700, което е предимно топло и осигурява доста балансирани резултати, но настройката по подразбиране звучи малко прекалено ярко в горните честоти. Освен това не очаквайте същото ниво на бас, което предлага WH-1000XM5.

При вокалите и работата с грифовете при свиренето на акустична китара липсва изтънчеността, която предоставя Sony.

Победител: Sony WH-1000XM5

Активно шумопотискане

Ето я и най-важната част от това сравнение.

Шумопотискането е активирано постоянно в Bose 700, като се използва адаптивна система с осем микрофона. Шест от тези микрофони се използват за премахване на по-голямата част от околния звук и се справят отлично. От Bose са разработили по-интелигентни алгоритми, както и 10 нива на шумопотискане, които могат да се регулират, за да се контролира количеството на шума, навлизащ в звуковата сцена. Това е печеливша комбинация, която помага при ежедневната работа сред бъбриви колеги в офиса или по време на пътуванията ви.

По време на първоначалното ни тестване изпробвахме Bose 700 по време на полет. Бяхме мощно впечатлени от това колко успешно ANC блокират звука на самолетните двигатели и шумните спътници, за да направят пътуването с полет по-спокойно и приятно.

Новините за активното шумопотискане в Sony WH-1000XM5 добри. Без да оставя следи от това колко усилено работи ANC веригата, XM5 прогонва почти всички външни звуци и оставя приятен тъмен фон, на който музиката може да прави своите неща.

Надпреварата между тези два водещи ANC модела наистина е близка, но въпреки че Bose 700 са на пазара вече няколко години, те запазват короната на най-добрите слушалки с активно шупомотискане които можете да си купите.

Победител: Bose 700

Качество при обаждания

Bose 700 са най-добрите слушалки за работа от вкъщи по няколко причини. Усъвършенстваната микрофонна система не само прави гласа на говорещия силен и ясен по време на разговори, но и се справя отлично с филтрирането на нежеланите шумове. Устойчивостта на вятър е друга ключова характеристика, която се пренебрегва, тъй като тези слушалки се представят много добре в поривисти условия.

Впечатляващите системи от микрофонни решетки на Sony гарантират, че XM5 постигат такова качество на разговорите, което най-добре се описва като „образцово“. Шумът от вятъра е сведен до минимум, а двата края на разговора са ясни и лесни за проследяване при всички разговори, които проведени от Tom’s Guide. Въпреки това режимът на прозрачност на Sony е този, който краде шоуто, предоставяйки до 20 нива на намаляне на околните звуци.

Победител: Bose 700

Живот на батерията

Жалко е, че Bose не успя да постигне по-добър живот на батерията, когато пусна флагмана 700 през 2019 година. Макар и с респектираща за онова време стойност на живота на батерията, той достига максимум 20 часа с включен ANC (и не можете да го изключите), което изглежда посредствено по днешните стандарти. Това е достатъчно количество, за да се забавлява всеки често пътуващ до и от дестинацията си, въпреки че в зависимост от това в коя част на света се е отправил, ще трябва да разчита много на бързото зареждане (15 минути за до 3,5 часа работа).

Sony WH-1000XM5 издържат 30 часа между зарежданията, ако оставите активното шумопотискане включено, а ако го изключите, времето ще нарасне до 40 часа. XM5 се нуждаят от 3,5 часа, за да преминат от състояние на нулево до пълно зареждане, когато се зареждат чрез USB-C, и могат да „съберат“ енергия за час работа след около 10 минути зареждане. XM5 са съвместими и с USB-PD (Power Delivery) и заредени по този начин могат да получат енергия за до 3 часа работа само след три минути.

Победител: Sony WH-1000XM5

Заключение:

Bose 700Sony WH-1000XM5
Цена и стойност (5)44
Дизайн (15)1313
Контрол (10)89
Качество на звука (20)1820
Активно шумопотискане (20)2019
Специални опции (15)1215
Качество при обаждания (5)54
Живот на батерията (10)79
Общ резултат (100)8793

Ако целта е качеството на звука, WH-1000XM5 на Sony са абсолютният победител. Освен това те са по-убедителните слушалки като цяло. Прогресивните промени, които Sony прави в своята ANC технология с всяко ново поколение означават, че това са новите крале на пазара на слушалки.

Ако обаче наистина искате само най-доброто в класа активно шумопотискане за полети на дълги разстояния, например, Bose 700 трябва да е вашият избор. Тези стройни на вид слушалки са проектирани да се справят с околните звуци в целия честотен спектър, като същевременно осигуряват чудесен (но не и звезден) звук и цялостна функционалност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини