IBM публикува редица качествени снимки, които дават възможност детайлно да се разгледат неговите компоненти и неговото устройство.

Отдалече квантовият компютър изглежда като полилей от бъдещето. Но всъщност, този „полюлей“ е един от най-сложните квантови компютри към днешен ден.

За създаването на 50 кубитовия компютър синият гигант съобщи в началото на месец ноември 2017 година. Той е разположен в лабораторията IBM Q и е поставен в голям цилиндричен корпус с бял цвят, свързан с помпите за охлаждане и редица традиционни персонални компютри за изпълнението на различните задачи и алгоритми.

На голямото изложение CES 2018, синият гигант представи вътрешността на своя квантов компютър – тръбовидни лампи и специални съединения, чрез които сигналите постъпват към квантовия „мозък“ на системата. Демонстрацията има за цел да покаже на посетителите на изложбата, как изглежда квантовия компютър и да се обясни неговата работа.

В интервю за Engadget вицепрезидентът на IBM Research Джефри Уелсър каза, че една от най-големите трудности в създаването на квантовото устройство е изолирането на чипа от електрическите, магнитните и топлинните влияния.

Оригиналът се охлажда с течен хелий. Системата е разделена на четири части, като всяка от тях е със своя температура – в най-горната част -269,15 °C, средните са охладени до -272,35°C и -273,05°C, а най-долната част е с температура -273,14°C. В самия корпус, температурата е близо до абсолютната нула.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "CES 2018: ето как изглежда квантовият компютър на IBM с 50 кубита"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Юсем Хаджи Ташак
Юсем Хаджи Ташак

Полюлей….. боже.
Полилей се казва. Не се полЮлява, а е поли – много леи – свещи. Полилеи.

Димитър Смилянов
Димитър Смилянов

Много е красив, обаче беше хубаво да споменете, че до момента върховното постижение на тази машина е 90 милисекунди непрекъсната работа (т.е. поддържа „quantum state“ за това време).

До Юсем Хаджи Ташак
До Юсем Хаджи Ташак

Юсем Хаджи Ташак къде видя свещи да се полюляват, че и много. На мен пък ми прилича на газов фенер с много лампови шишета. Едното е подарък за тебе.