IBM публикува редица качествени снимки, които дават възможност детайлно да се разгледат неговите компоненти и неговото устройство.

Отдалече квантовият компютър изглежда като полилей от бъдещето. Но всъщност, този „полюлей“ е един от най-сложните квантови компютри към днешен ден.

За създаването на 50 кубитовия компютър синият гигант съобщи в началото на месец ноември 2017 година. Той е разположен в лабораторията IBM Q и е поставен в голям цилиндричен корпус с бял цвят, свързан с помпите за охлаждане и редица традиционни персонални компютри за изпълнението на различните задачи и алгоритми.

На голямото изложение CES 2018, синият гигант представи вътрешността на своя квантов компютър – тръбовидни лампи и специални съединения, чрез които сигналите постъпват към квантовия „мозък“ на системата. Демонстрацията има за цел да покаже на посетителите на изложбата, как изглежда квантовия компютър и да се обясни неговата работа.

В интервю за Engadget вицепрезидентът на IBM Research Джефри Уелсър каза, че една от най-големите трудности в създаването на квантовото устройство е изолирането на чипа от електрическите, магнитните и топлинните влияния.

Оригиналът се охлажда с течен хелий. Системата е разделена на четири части, като всяка от тях е със своя температура – в най-горната част -269,15 °C, средните са охладени до -272,35°C и -273,05°C, а най-долната част е с температура -273,14°C. В самия корпус, температурата е близо до абсолютната нула.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
До Юсем Хаджи ТашакДимитър СмиляновЮсем Хаджи Ташак Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Юсем Хаджи Ташак
Юсем Хаджи Ташак

Полюлей….. боже.
Полилей се казва. Не се полЮлява, а е поли – много леи – свещи. Полилеи.

Димитър Смилянов
Димитър Смилянов

Много е красив, обаче беше хубаво да споменете, че до момента върховното постижение на тази машина е 90 милисекунди непрекъсната работа (т.е. поддържа „quantum state“ за това време).

До Юсем Хаджи Ташак
До Юсем Хаджи Ташак

Юсем Хаджи Ташак къде видя свещи да се полюляват, че и много. На мен пък ми прилича на газов фенер с много лампови шишета. Едното е подарък за тебе.