Intel анонсира невроморфния чип за изкуствен интелект Loihi и квантовия процесор Tangle Lake с 49 кубита.

На CES 2018 Intel представи чип, който се учи да разпознава обектите, заснети с уеб-камера. На пръв поглед, това не е нещо ново, но чипът консумира едва една хилядна от енергията, необходима на един стандартен процесор. Loihi е невроморфен чип, имитиращ в опростен вид функциите на невроните и синапсите в мозъка. Най-добрите ИИ алгоритми вече използват предимно невронни мрежи, а невроморфните чипове са още една стъпка в това направление. Те не са така мощни, като универсалните процесори, но благодарение на своята специализация са много по-ефективни, което ги прави отличен избор за мобилните устройства, транспорта и промишленото оборудване.

Новият чип е опит на Intel да намери нови стратегии на развитие, понеже вече се достигна границата на Закона на Мур. Може би това е и опит за отвличане на вниманието от разкритите неотдавна хардуерни уязвимости в процесорите на компанията от последните 10-15 години.

Освен Loihi, корпорацията анонсира на CES 2018 новия квантов чип Tangle Lake с 49 кубита. Засега Intel не съобщава подробности не може да се каже каква е точността на това квантово устройство. По този начин Intel застава редом до IBM, която наскоро представи процесор с 50 кубита.

Tangle Lake е с размери колкото 25 цента (диаметър 24 милиметра) и се базира на най-напредничава схемотехника.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Васил Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Васил
Васил

Следващата новина (може би някъде в бъдещето) – Разбра се, че процесорите с ИИ са преценяли сами дали да пращат информация към службите