CES 2021: Intel анонсира своите нови процесори

35
2214

По време на голямото изложение CES 2021 компанията Intel анонсира нови фамилии процесори, които се очаква да станат основата на бъдещите бизнес платформи, образователни, мобилни и геймърски компютърни системи.

Корпорацията представи 11-тото поколение на процесорите Intel Core vPro и анонсира своята нова платформа Intel Evo vPro. Новите процеси и новата платформа са предназначени съвместно да осигурят възможно най-висока производителност и най-добра хардуерна защита на данните. Едновременно с това се състоя и анонсът на 10 nm процесори Intel Pentium Silver и Intel Celeron от серия N.

За да помогнем на хората да се ориентират в това невероятно време, Intel представи нови процесори за бизнеса, образованието, мобилните и игровите изчислителни платформи. Всичко това е създадено, за да предложи на потребителите компютри от най-висок клас, които предлагат много богати възможности“ – Intel.

Intel Core vPro и Intel Evo vPro

11-тото поколение Intel Core vPro включва 10 nm чипове, които са предназначени за използване предимно в тънките и леки лаптопи. Една от първите компании които получиха новите процесори бе HP.

Новите решения поддържат технологията Intel Hardware Shield, която осигурява комплексна защита на данните на хардуерно ниво. В новите процесори е интегрирана и технологията Intel Control Flow Enforcement Technology, която е в състояние да спре цял клас атаки срещу компютърната система.

Процесорите Intel Core vPro включват графиката Intel Iris Xe и безжичния модул Intel Wi-Fi 6/6E (Gig+), който дава възможност за изтегляне и качване на файлове многократно по-бързо в сравнение с предишното Wi-Fi поколение. Освен това, производителят подчертава, че при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект производителността е сериозно повишена, а при създаване и редактиране на видео скоростта е 2,3 пъти по-висока в сравнение с процесорите от предишно поколение.

Заедно с Intel Core vPro корпорацията представи и платформата от ново поколение Intel Evo vPro. Лаптопите от тази категория ще имат много по-висока отзивчивост, мигновено излизане от хибернация и дълга автономна работа.

Тази година за продажба са подготвени над 60 нови модела лаптопи от водещите световни производители, които са базирани на Intel Core vPro и ще предлагат особеностите на платформата Intel Evo vPro.

Intel Pentium Silver и Celeron N

За да удовлетвори все по-нарастващите потребности на студентите, корпорацията представи новите процесори Intel Pentium Silver и Celeron N, които са предназначени предимно за образованието. Те се произвеждат чрез 10 нанометров технологичен процес и имат 35% ръст на производителността при приложенията и до 78% при графиката в сравнение с предишното поколение на същите чипове.

11-тото поколение на мобилните процесори Intel Core H

Intel представи 11-тото поколение нови мобилни процесори Intel Core от серия H, които са адресирани предимно към игрите. Новите процесори разширяват фамилията продукти от 11-то поколение и са предназначение за създаването на компютърни системи със съвсем малки размери.

Флагаманът на новата серия е четириядреният чип Intel Core i7 Special Edition с тактова честота до 5 GHz. Тези процесори се базират на новата архитектура Gen 4 PCIE, необходима за използването на новите външни графични карти на Intel и за създаването на много бързи системи за запис и съхранение на данни. Производителят подчертава, че новите чипове имат изключително ниски латентности при обмена на данни.

За ентусиастите, които искат още по-висока производителност, Intel обяви че съвсем скоро ще представи 8-ядрени процесори от серия H, които ще излязат на пазара в края на текущото тримесечие. Тези решения ще предложат работни честоти до 5 GHz, архитектура Gen 4 PCIE x20 и Intel Wi-fi 6E (Gig+).

Да нвмъкнем, че по време на голямото изложение CES 2021 компаниите Acer, Asus, MSI и Vaio анонсираха нови компютърни устройства, базирани на 11-тото поколение процесори Intel Core от серия H35.

Rocket Lake и Alder Lake за десктоп и мобилни платформи

Компанията представи и новото поколение чипове за десктоп персонални компютри, предназначение за геймъри и ентусиасти. Това са 11-тото поколение процесори Intel Core от серия S (Rocket Lake-S).

Благодарение на флагманския процесор Core i9-11900K компютърният пазар и ентусиастите ще получат още по-висока производителност още през първото тримесечие на 2021 година.

Процесорите Rocket Lake-S осигуряват 19% ръст на IPC показателя (броя инструкции на херц) в сравнение със сегашното поколение десктоп чипове Comet Lake. Процесорът Core i9-11900K разполага с 8 ядра/16 нишки, които могат да работят с тактова честота до 4,8 GHz при цялостно многонишково натоварване. Максималната честота, която се осигурява с помощта на технологията Thermal Velocity Boost в едноядрен режим достига 5,3 GHz.

Чиповете Core от 11-то поколение поддържат работата с DDR4-3200 оперативната памет и имат 20 линии PCIe 4.0 за видеокарти, флаш дискове и други. За новите CPU ще бъдат предложени нови дънни платки с чипсетите от серия 500. Но е заявена и обратната съвместимост със сега съществуващите дъна, на базата на старшите чипсети от серия 400.

Що се отнася до игровата производителност на Core i9-11900K, в сравнение с Ryzen 9 5900X и при използване на видеокартите GeForce RTX 3080 разликата от решенията на AMD е в рамките на от 2 до 8% при съвременните игри с резолюция Full HD и максимално високо качество на графиката.

При сравняването на Core i9-11900K с процесора от текущото поколение Core i9-10900K, в играта Hitman III се осигурява със 7% по-висок IPS при Full HD резолюция и качество на графиката Ultra.

Едновременно с това Intel демонстрира и процесор от новото поколение Alder Lake, който се очаква да бъде значителен пробив в x86 архитектурата.

Alder Lake ще бъде първият процесор на Intel, изготвен с помощта на новата усъвършенствана версия на 10 nm технология SuperFin. Тези чипове трябва да излязат през втората половина на тази година.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари