fbpx
7.6 C
София

CES 2023: Nvidia представи 6 нови видеокарти наведнъж

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Както бе предварително обявено, на 3-ти януари, два дни преди официалното начало на голямото изложение CES 2023, по време на своята собствена голяма презентация Nvidia представи една видеокарта за десктоп компютри и още пет графични карти за лаптопи. Интересно е, че сред мобилните видеокарти има модели, които засега нямат десктоп аналози.

На това събитие Nvidia показа мобилните графични карти  RTX 4090, RTX 4080, RTX 4070, RTX 4060 и RTX 4050. Специалистите на компанията специално подчертаха, че графичните процесори в тези видеокарти осигуряват най-добро съотношение на производителността към цената във всички сегменти на пазара за видеокарти. И още, тези карти са създадени предимно за геймърите и за различните ентусиасти. Nvidia нищо не каза за работните станции и навярно съответните решения за тях ще бъдат представени на следващото голямо изложение.

Флагманската мобилна видеокарта от новата серия е GeForce RTX 4090 с 16 GB буферна памет. Тук трябва да обърнем внимание на нещо много важно. Този път графичните карти на Nvidia за десктоп компютри и за лаптопи имат едни и същи имена, но техните характеристики са коренно различни.

Така например RTX 4090 за персонални компютри и RTX 4090 за лаптопи са съвсем различни и тяхното сравнение би било некоректно, понеже да се постави видеокарта с консумация 400 W в лаптоп не е реалистично, а и чиповете за мобилна електроника са доста орязани.

Техническите характеристики на мобилната версия на RTX 4090 включват графичния процесор NVIDIA AD103 с 9728 CUDA ядра и 76 SM модула, като това са същите характеристики като на десктоп версията на RTX 4080, само че мобилният вариант е ограничен до 150 W с възможност за увеличаване на консумацията до максимум 175 W, като едновременно с това чипът работи с по-ниска тактова честота.

На второ място след флагмана се нарежда мобилната RTX 4080 за високопроизводителни лаптопи, базирана на графичния процесор NVIDIA AD104 със 7424 CUDA ядра и 58 SM модула. Налични са 12 GB буферна памет. Същият чип се използва в десктоп картата RTX 4070 Ti, само че версията за лаптопи е с доста по-орязани възможности и ограничение на TGP до ниво 150 W с възможност за увеличаване до максимум 175 W, както е при предишния модел.

Nvidia заяви, че първите лаптопи с тези нови две видеокарти трябва да се появят на пазара още на 8-ми февруари тази година, като цената им ще стартира от $1999. Компанията специално подчерта, че графичната производителност на тези лаптопи при 4К резолюция ще бъде тройно по-висока в сравнение с предишното поколение мобилни видеокарти.

По-достъпните модели RTX 4070 и RTX 4060 са създадени специално за масовия пазар за лаптопи. И двете имат по 8 GB буферна памет тип GDDR6, а основните разлики между тях са максималната тактова честота и TGP коефициента. И двете графични карти са с TGP 115 W, но тяхната консумация може да варира от 25 W до 140 W. Но младшият модел е с ограничен на ниво фърмуер TGP до максимум 85 W, като в този случай може да се използва по-опростено охлаждане и да се осигури по-дълга автономна работа.

Последната представена от Nvidia мобилна видеокарта е RTX 4050 с 6 GB буферна памет. Тя е предназначена предимно за мобилните гейм системи от начално ниво. Тази графична карта е конфигурирана за 115 W TGP, като консумацията може да достига максимум 140 W. Добавен е режим на икономична работа, но от друга страна тактовата честота на графичния процесор може да достига 2370 MHz.

Лаптопите с графичните карти RTX 4070, RTX 4060 и RTX 4050 трябва да излязат на пазара на 22-ри февруари тази година при цена $999 за минималната конфигурация. Nvidia подчерта, че тези мобилни видеокарти са много подходящи за игри с резолюция 1440р и минимум 80 FPS, но не съобщи за кои точно игри става дума.

Разбира се, по време на тази презентация Nvidia представи и графичната карта RTX 4070 Ti, която всъщност е видеокартата RTX 4080 с 12 GB буферна памет, излизането на която бе отложено. Нейните технически характеристики отдавна изтекоха в уеб пространството и изцяло съвпаднаха със сега представените спецификации. Тя се базира на графичен процесор с 93 RT модула, 40 шейдърни блока и 64 тензорни ядра. Налична е хардуерната поддръжка на DLSS 3. Продажбите на мобилните компютри с тази графична карта стартират още на 5-ти януари тази година.

Интересно е, че Nvidia официално обяви, че препоръчителната цена на  новата видеокарта RTX 4070 Ti е $799. Това е интересно, понеже цената на същата RTX 4080 с 12 GB буферна памет първоначално бе обявена със $100 по-висока. Това може да е проблем, понеже в някои държави цената на същата графична карата надхвърли $1000. Това не е необичайно – когато търсенето е много голямо, търговците качват цената колкото изобщо е възможно и не се съобразяват с препоръчителната цена на производителя. Но ако цената на тази доста добра RTX 4070 Ti падне под $800, то тя би била може би най-добрият вариант за тези пари, особено като се има предвид, че поддържа  DLSS 3.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини