Бумът за добив на цифрово злато продължава: китайската компания Colorful анонсира дъното H81A-BTC V20, на базата на което може да се асемблира компютърна система за добив на криптовалута.

Новата дънна платка използва чипсета Intel H81, представен в далечната вече 2013 година. Възможно е поставянето на процесори с LGA1150 сокет от поколенията Haswell или Broadwell. Налични са два слота за DDR3-1600/1333/1066 оперативна памет.

Предвидени са шест разширителни слота, които могат да се използват за добив на криптовалута. Това са пет PCI Express 2.0 x1 слота и един PCI Express 2.0 x16 слот.

Дънната платка има четири SATA порта за включване на дискове, 1 Gb мрежови контролер Realtek RTL8111E и многоканален хардуерен звуков кодек. На интерфейсния панел са поставени PS/2 за клавиатура и компютърна мишка, D-Sub, DVI и HDMI видеоизходи, четири USB 2.0 порта, конектор за мрежови кабел и комплект стандартни 3,5-милиметрови аудио гнезда.

По този начин става възможно изграждането на евтина система за добив на цифрова валута с достъпни компоненти – не особено скъп процесор на Intel и DDR3 памети.

В анонса цената на дънната платка Colorful H81A-BTC V20 не е обявена от производителя, но в електронните магазини може да бъде закупена за около $115.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за