Computex 2016: Raijintek представи пасивно водно охлаждане

0
46

Масовите компютърни системи с водно охлаждане на централния процесор съдържат воден блок, в който е интегрирана помпа, радиатор и вентилатор. Ключов елемент е именно помпата, която осигурява кръговрата на течността в тази охлаждаща система. Компанията Raijintek тръгна по съвсем друг път и представи водно охлаждане без помпа, като това е първото в света пасивно водно охлаждане.

 

На изложението Computex 2016 в Тайпе, Raijintek представи работещ модел на новото охлаждане, в което няма помпа и вентилатор. Това е система със затворен кръг, в която се използва принципа за промяна на фазовото състояние на течността. Специалната охладителна течност се подава към малка планка върху процесора. При нагряване до точно определена температура, тази течност започва да се изпарява и да се придвижва към радиатора. В радиатора течността се охлажда, кондензира и се връща към процесора. По този начин се извършва топлообмен, при който топлината от процесора се прехвърля към радиатора и температурата на процесора спада. Работата на тази система доста прилича на работата на топлинните тръби, но процесът е значително усъвършенстван.

 

Raijintek вече е патентовала новата технология и съвсем скоро се очаква появата на първите модели на пазара. Засега няма информация за ефективността и цената на новата система за пасивно водно охлаждане.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за