Core i3 процесорите от 10-то поколение ще идват с надграден Hyper-threading, ще се борят с AMD.

5
961

Intel наскоро започна да намалява цените на определени бюджетни процесори от гамата си, и изглежда опитва да отвърне на удара на AMD в сегмента на десктоп чиповете, където компанията води със значителен темп на развитие. Сега от Intel изтече информация, че процесорите им Core i3 от десето поколение, позиционирани в ниския клас, ще идват с надграден Hyper-threading, за да могат да се конкурират с предложенията на AMD Ryzen 3000.

Информацията идва от потребителя TUM_APISAK, който редовно забелязва и разгласява изтекла информация от света на хардуера. Въпросният първи е забелязал информацията, от базата данни на SiSoftware.

 

Както можете да видите по-горе от публикацията му в Twitter, непредставен към момента на пазара процесор, носещ модела i3-10100, идва с тактова честота от 3.6 GHz, но по-важното е, че той е четириядрен, осем-нишков модел, което също е значително надграждане спрямо това, което сме свиквали да виждаме в серията Core i3 – поне според въпросната изтекла информация, ако приемем, че тя е достоверна.

За сравнение, процесорите Core i3 от настоящото, 9-то поколение са четириядрени с четири нишки.

Напълно възможно е забелязаният Core i3-10100 да е ранна инженерна версия, каквито производителите на процесори правят, и да показва само част от реалните параметри на следващите Core i3, ккоито предстои да видим.

Hyper-threading е за всички

Изглежда технологията Hyper-threading, не само ще присъства във всички модели процесори Core i3, но и ще бъде значително надградена. Процесорите, все още разбира се се произвеждат по 14-нанометров технологичен процес, което е изоставане спрямо AMD, които преминаха още в средата на тази година, към 7-нанометра, но се надяваме да видим усъвършенстване на платформата.

Предишните спекулации сочат да очакваме четири ядрени, осем-нишкови модели Core i3, а моделите Core i5 да бъдат с 6 ядра и 12 нишки. Core i7 би следвало да са с осем ядра и 16 нишки, а флагманските Core i9 да бъдат с 10 физически ядра и 20 нишки. Последно се носеха слухове, че най-високият процесор от серията Core i9 ще бъде отговорът на Intel на процесора Ryzen 9 3900X на AMD с максимална Turbo честота до 5,2 GHz. Дали обаче честота ще бъде за всички ядра, или само за едно, както при Ryzen, предстои да разберем, ако изобщо информацията е действителна.

При настоящите чипове от 9-то поколение, само процесорите Core i9 имат Hyper-threading – което означава, че всички останали имат същия брой нишки, колкото е броя на физическите процесорни ядра.

Hyper-threading е именно това, което позволява на Intel да разделя физическите ядра на виртуални (нишки), чрез което да позволява многозадачност с големи натоварвания и приложения, които изискват голям брой ядра – като например програмите за видео и аудио обработка, особено при рендерирането.

Очаква се чиповете Comet Lake от 10-то поколение да се появяват в началото на 2020 г., въпреки че дори преди това, ако трябва да сме точни, до края на месеца, предстои да видим старта на новия Core i9-9900KS, който ще бъде най-високия и мощен процесор от текущата продуктова линия на Intel, като ще има възможност да достига до 5GHz за всичките си осем ядра.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иво
Иво

От Intel се излагат и другата година ще произвеждат по 14-нанометров технологичен процес. Те и затова толкова изостават и сами се прецакват. То 2020 ще има процесори по 5 нанометров технологичен процес от Huawei и други.

Мартин
Мартин

Ако има Hyper-threading то той ще бъде включен в цената.Отделно софтуерът наречен Hyper-threading е вече разбит и лесно се хаква с Spectre и Meldown така,че ако имате важно инфо на компа си е по-добре да го нямате.

Иво
Иво

Да точно така е като си го написал някои процесори просто си го нямат като моят Intel i5 7300HQ, и много се радвам че го няма.

AxOx
AxOx

„Hyper-threading е вече разбит и лесно се хаква“ – ако толкова те е страх от вируси, ползвай само легални програми и браузъра да ти е във виртуален сандбокс. Аз искам компютъра ми да е бърз и всяка технология която го прави бърз е добре дошла. Затова не се инсталират антивирусни на компютър за игра. Тааа аман от заплахи… Ползвам си всички ускорители на макс, нямам антивирусна и единственно браузъра ми е защитен от безплатната програма sandboxie, която дори и рансъм-вирусите на могат да пробият. Ползвам само легални програми, а ако искам да тествам нещо го пускам на виртуална машина. Тааа… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Че щом си с INhell значи, си с по бавните процесори сори.. И също така, който иска да е защитен ползва AMD, че са доста по малко афектирани от цялото фиаско, а интел са 90% засегнати, щото са мн хитри… Легални програми и софтуер а, че повечето хора нямат излишни пари за простотии, а и аз лично НЕ обичам да плащам за несъществуващи неща, например, като си купя процесор, видео, дъно и т.н. тях мога да ги пипна, а програмите и игрите не мога. Да не коментирам и колко много пари са направили големите компании от софтуери, и те дори… Виж още »