fbpx
0.5 C
София

Corsair  успокояват, че в клавиатурата К100 няма кийлогър

Най-четени

Поведение, подобно на кийлогър, притеснява някои от ползвателите на клавиатура Corsair K100. Няколко потребители съобщават, че техните периферни устройства произволно въвеждат текст в компютъра, текст, който са въвели преди дни или седмици. Въпреки това, от Corsair казват, че поведението е грешка, а не кийлогване, и вероятно е свързано с функцията за запис на макроси на клавиатурата.

В тема във форума за поддръжка на Corsair, стартирана през август тази година, потребител твърди, че неговата K100 е започнала да пише сама, докато е била използвана с MacBook Pro, с настолен компютър и с KVM превключвател.

„През последните няколко дни клавиатурата започна произволно да въвежда текст сама, докато работя с MacBook. Обикновено изглежда, че въвежда съобщения, които преди съм написал на настолния ми компютъра и не спира, докато не изключа клавиатурата и не я включа обратно „, пише потребителят във форума.

Десетки други потребители са отговорили на публикацията, съобщавайки за подобни преживявания (не може да се провери валидността на всяко твърдение или на всеки акаунт, но от Corsair потвърждават, че това е известен проблем).

Един потребител казва, че неговата клавиатура е започнала да въвежда „конкретен ред от много чувствителен имейл“, докато взаимодейства с потребителски данни на компютъра в безопасен режим. Друг потребител отбелязва, че не използва софтуера iCue на Corsair за програмиране на периферни устройства, но има подобен проблем. Следващият потребител казва, че неговата K100 е изписала повече от 100 букви от само себе си, а фабричните настройки и изчистването на паметта на клавиатурата не са разрешили проблема. Във форума Linus Tech Tips също има няколко теми от хора, които твърдят, че имат същия проблем. Някои клиенти казват, че се страхуват, че са били хакнати по това време, а няколко обвиняват Corsair в скрит кийлогинг.

„Клавиатурите на Corsair категорично не регистрират въведеното от потребителя и нямат способността да регистрират отделни натискания на клавиши“, казва представител на Corsair.

От компанията също така отбелязаха, че проблемът не е широко разпространен, а има само  „малък брой“ оплаквания от „десетки хиляди“ продажби на модела K100. Това обаче няма как да бъде потвърдено, като няма гаранция, че всеки който е бил потърпевш е подал сигнал за неразборията.

Компанията проучва какво причинява проблема, но смята, че може да е свързано със способността на клавиатурата да записва макроси. Някои, но не всички потребители, споделят, че проблемът е решен с една от последните актуализации на фърмуера, (въпреки че се твърди, че има други проблеми след извършване на актуализацията).

Макрофункцията може по невнимание да включва и записва нещо, което е въведено от клавиатурата и потенциално от мишката. След това тези макроси се задействат и възпроизвеждат въведени данни по-късно и се тълкува погрешно като кийлогване. Все още проучваме точния характер на проблема с нашите клиенти“, казва говорител на Corsair.

Един потребител във форума на Corsair споделя, че неговата K100 написва текст, който той е въвел преди дни, и съдържа същите интервали и паузи, които са направени, когато първоначално е писано съдържанието. Всичко това  звучи като макро функция и вероятно това може да е причината за поведението на устройството. K100 на Corsair позволява запис на макроси с или без използване на софтуер на Corsair.

Това всъщност не е нов проблем. Има стари дискусии където се съобщава, за подобно поведение на клавиатури на Logitech, и за това се смята, че в случайния макро запис е виновникът.

Все пак потребителите нямат вина, че са предпазливи

В края на краищата всички знаем колко незабележима може да бъде технологията за кийлогинг. Виждали сме кийлогъри, скрити по всевъзможен начин – от тъчпад на лаптоп и аудио драйвери до корпоративни лаптопи и мрежи, и компютърни аксесоари, като клавиатури и кабели.

Дори и да няма злонамерена дейност, всяко непостоянно поведение от периферно устройство е разочароващо особено от модел на клавиатури като K100, който е усъвършенстван и скъп. Corsair е сред  най-известните марки периферни устройства за игри, а K100 е една от най-скъпите й клавиатури. С препоръчителна цена на дребно от производителя  от $200, K100 има някои от най-бляскавите функции, включително дебюта на едночиповата система на Corsair Axon, позволяваща polling rate от 8000 Hz, оптични механични превключватели, набор от макро клавиши и програмируем циферблат. За щастие досега не е имало данни за подобни проблеми с Corsair K100 Air или други клавиатури от марката.

Представител на Corsair обяви, че всички засегнати клиенти трябва да се свържат с центровете за поддръжка на Corsair. Засегнатите потребители могат да нулират K100, като изключат клавиатурата и след това задържат Esc за пет секунди, докато я включват.

В отговор на всеки, който все още е загрижен за сигурността на клавиатурата на Corsair, говорител от компанията казва: „Corsair приема много сериозно поверителността на данните на клиентите си и дори ако един потребител бъде засегнат, ние работим в посока за бързо разрешаване на проблема.“

K100 на Corsair излезе през октомври 2020 г. и има двегодишна гаранция. Така че, ако някои от клиентите са изплашени сериозно и нямат доверие на устройството може все още да имат шанс да го подменят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини