10.3 C
София

Cray анонсира суперкомютър с изчислителна мощ от 100 петафлопа

Най-четени

Американският производител на суперкомпютри Cray съобщи, че работи върху създаването на машината XC30, която ще може да обработва информация със скорост от 100 петафлопа. Суперкомпютрите са изключително важни при провеждането на сложни симулации и различни научни изследвания, съобщи Neowin.

В момента най-бърз е суперкомпютърът Sequoia на IBM, който е разположен в Съединените щати и има капацитет от около 20 петафлопа. Това е пет пъти по-малко от новата машина на Cray.

IBM и Cray от дълги години са основни конкуренти в сферата на суперкомпютрите и се надпреварват в представянето на все по-бързи машини.

XC30 е познат още с кодовото име Cascade и в Cray вече са залети с поръчки за екземпляри от мощната станция. Собствени копия искат институции в Швейцария, Австралия, Финландия, Япония, Германия и, разбира се, САЩ. С капацитет от 100 петафлопа могат да се правят изключителни неща, но подобен суперкомпютър е удоволствие, което малко държави могат да си позволят.

XC30 ще бъде оборудван с над три хиляди 64-битови процесора Intel Xeon и Cray ще го предоставя на клиентите си с нужния софтуер, който да управлява цялата изчислителна мощ. Пълните спецификации можете да разгледате в сайта на Cray.

Сега остава да видим какъв ще е отговорът на IBM.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини