Crossbar и Mobiveil работят над твърдотелни ReRAM памети

0
92

Както е известно, на този етап от развитието на компютърните технологии, основният тип енергонезависима памет за твърдотелните дискове е NAND флаш-паметта. Въпреки това, тази флаш-памет не е лишена от недостатъци и основният сред тях е ограниченият брой цикли на презапис. Като се има предвид това, много от производителите работят над алтернативни видове енергонезависима памет, но най-голям успех обаче са постигнали компаниите Intel и Micron със своята 3D XPoint памет, пускайки на нейна база първите масови решения за потребителските и корпоративни пазари през първото тримесечие на текущата година.

В другата алтернатива на сегашната NAND flash може да се превърне резистивната памет с произволен достъп ReRAM (Resistive random-access memory). Основният принцип в работата й се крие в промяната на съпротивлението на някои диелектрици, след прилагането върху тях на високо напрежение, поради което се образуват токопроводящи участъци с ниско съпротивление. С помощта на съответните нива на напрежението, проводящите участъци могат да бъдат унищожени (и материалът отново ще се превърне в диелектрик), като така се сформира отново (и материалът отново ще се превърне в проводник).

Един от пионерите в областта на разработването и производството на ReRAM е американската компания Crossbar, която още през 2013 година представи експериментални образци на такава памет. А съвсем наскоро, в началото на 2017 г., започна пускането на микросхемите Crossbar ReRAM за вградените решения на производителя Semiconductor Manufacturing International Corporation.

Сега стана известно, че Crossbar съвместно с друга американска компания Mobiveil се занимават с доста амбициозна задача — внедряването на ReRAM технологиите във форм-фактор SSD. Mobiveil вече има опит в разработването на контролерите PCI-E 3.0, така че за логиките в новите SSD ще отговарят именно те. На слайда са показани красиви цифри — увеличението на показателя IOPS с десет пъти и с толкова намаляване на забавянето при четене/запис в сравнение с класическите SSD. Но ще стигне ли тази технология до масовия пазар и в какъв формат — само времето ще покаже.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари