Crucial демонстрира [email protected] памети на CES 2013

0
25

Вероятно няма да видим DDR4 скоро в настолните компютри и лаптопи. Ще мине повече от една година до получаване на този ъпгрейд, но от Micron/Crucial смятат, че сега е времето да се подготвят за това преминаване. За тази цел компанията направи DDR4 демонстрация на CES 2013. Системата е тестова Intel платформа с конфиденциален хардуер, положен в грозновата кутия, наречена галено Франкенщайн. Предполага се, че може да е съставена от Ivy Bridge, Sandy Bridge-E, или текущото поколение Xeon процесори в кутията с някакъв вид конвертор, който да позволи на DDR4 да комуникира с контролера на DDR3 (подобно на RDRAM SDRAM преобразувателите, които видяхме във времената на Pentium 4 и Rambus). Как е направено изпълнението, не е от особено значение, колкото факта, че системата е в състояние да стартира Windows. Възможно е в кутията да има следващото поколение Xeon с контролер DDR4. Но това са догадки ….

Системата не е била отворена за обстоен преглед, но от компанията са предоставили осцилоскоп, който
показва сигнали от тестваната памет и стартираща Windows 7 ОС, на която е стартирана симулация на подскачащи топки. Това са често срещани тестове при промотирането на ранни версии на хардуер и прототипи. Паметта работи на 2133MHz, явно с подобни тайминги на тези, които в момента виждаме при DDR3-2133, така че при излизането на пазара, базовите DDR4 скорости ще бъдат около два пъти по-високи, от тези, които имаме при DDR3. Тестовата платформа, за съжаление е ограничена до 2133MHz, но от Crucial казват, че спокойно стигат 2400-2800MHz и без никакви проблеми JEDEC DDR4 може да покрие спецификации до DDR4-3200. Трябва да се отбележи, че DDR4 прави някои промени, за да помогне за намаляване на консумацията на енергия, включително намаляване на стандартно напрежение на 1.2V (от 1.5V с DDR3), и ние вероятно ще видим ниски и ултра ниски напрежения при DDR4, от порядъка на 1.0-1.1V.

Стандартните чипове памет са 4Gb сравнени с 2GB за повечето DDR3, което прави 4GB едностранни и 8GB двустранни DIMM модули. Първоначалните целеви устройства ще бъдат сървъри, където е необходима подобрена плътност на паметта и пестене на енергия. При ефективно удвояване на размера RAM е вероятно ценовият диапазон на новата памет за обикновения потребител да е съпоставим със сегашното поколение DDR RAM. Crucial ще пуснат пълно портфолио от продукти на базата на новите чипове с памет, включително RDIMMs, LRDIMMs, SO-DIMM и UDIMMs (стандартна и ECC). Преминаването към DDR4 се очаква към 2014 година. Промяна, която Crucial посочва при техните UDIMM платки може да се види на снимката по-горе: ръбът с 284 пина вече не е съвършено прав. Идеята е, че когато поставите DDR4 DIMM, той ще изисква по-малко натиск, тъй като ще притискаме по-малки по площ пинове.

Освен демонстрацията на DDR4, Crucial показа различните модули памет и промяната им с течение на времето, от DDR до DDR4. Забавно е да се види колко далеч е стигнала технологията през последните осем години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари