D-Wave анонсира квантов суперкомпютър с 2000 кубита

0
134

D-Wave Systems възнамерява през 2017 година да започне продажбите на усъвършенстван квантов компютър. През 2011 година бе представена системата D-Wave One със 128 кубита, а към днешен ден компанията предлага компютърна система със 1000 кубита.

 

Квантовите компютри използват квантовата суперпозиция и квантовото заплитане за предаване и обработка на информацията. Тези устройства използват квантови битове или кубити, които могат да се намират не само в състояния 1 или 0, но и в двете едновременно. Благодарение на това, с увеличаване броя на използваните кубити, броят едновременно обработвани значения на данните нараства в геометрична прогресия.

 

Сега стана ясно, че през 2017 година D-Wave Systems ще представи на пазара квантов компютър с 2000 кубита, който ще бъде от 500 до 1000 пъти по-производителен от днешната квантова система с 1000 кубита. След това компанията възнамерява да създаде нов квантов компютър с още по-високо бързодействие, като това ще стане през следващите 2-3 години.

D-Wave Systems получава поръчки за производство на квантови компютърни системи от Google, Lockheed Martin, НАСА, от националната лаборатория в Лос Аламос и други. Засега квантовите компютри се използват предимно за решаване на тесен кръг задачи по оптимизация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари