fbpx
1.5 C
София

DDR5-8008: първият рекорд по овърклок на DDR5 оперативна памет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Към днешен ден абсолютният рекорд по честота на оперативна памет принадлежи на овърклокъра Торс, който с помощта на процесора Core i9-11900KF успя да клокне единичен RAM модул модел HyperX Predator до режим на работа DDR4-7200. Но преходът към DDR5 стандарта вече дава възможност за постигането на по-високи честоти. Знаем, че компанията Netac обещава в началото на следващата година да представи плочки оперативна памет, които могат да работят в режим DDR5-10000. Но това е въпрос на близко бъдеще, а сега DDR5 вече успя да изпревари DDR4 при овърклокърските достижения.

Експертът с никнейм REHWK публикува първите скрийншоти за овърклок на DDR5 оперативна памет. В своята конфигурация той е използвал дънната платка Gigabyte Z690 Aorus Tachyon, която има само два слота за RAM плочки. Използван е процесор Intel Core от 12-то поколение, като се предполага че това е инженерен екземпляр на Core i9-12900K. Поставена е само една плочка DDR5 памет на Gigabyte. Интересно е, че помощната програма CPU-Z вижда двуканален режим на работа на оперативната памет. Засега диагностичните програми от този род грешат в това отношение поради особеностите в топологията на DDR5 паметта.

Според спецификациите RAM трябва да работи в режим DDR5-6400, тайминги 42-42-42-84 о напрежение 1,45 V. Овърклокърът е успял да постигне тайминги 50-50-50-100 при неизвестно захранващо напрежение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини