Dell вече ще произвежда AMD сървъри

23
9

Dell прекъсва ексклузивното си партньорство с Intel. В бъдеще ще използва за своите сървъри процесори на Advanced Micro Devices (AMD). Това обяви производителят, когато оповести актуалните си финансовите резултати за тримесечието. В резултат на това в края на същия ден акциите на AMD са се повишили с около 13%, а акциите на Intel са спаднали от 18,65 на 17,73 долара.

Dell беше от известно време под натиск да промени своя бизнес модел съобразно нарасналата конкуренция. Така например Hewlett-Packard, IBM и Sun Microsystems предлагат освен всичко друго и Opteron сървъри. Според анализаторите, това е довело до известно отслабване на пазарните позиции на Dell сървърите. Спекулации за евентуално използване на AMD процесори от Dell през последните години имаше доста често.

Във всеки случай за AMD решението на Dell означава значителна крачка напред. Според анализиторите, вечно вторият на пазара на процесори се утвърди като много надежден доставчик. Произведените от него процесори отчасти дори изпреварват Intel в техническо отношение. Dell ще вгражда първоначално AMD процесори в сървърите от висок клас, които не се купуват в големи количества, но пък за сметка на това от много големи клиенти.

Източник: ComputerWorld

ДОБАВИ КОМЕНТАР

23 коментара за "Dell вече ще произвежда AMD сървъри"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка