DigiTimes: през 2020 година делът на Intel в сървърните x86 процесори ще падне под 90%

1
482

Компанията AMD продължава настъплението върху позициите на Intel. Уеб порталът DigiTimes съобщи, че към края на 2020 година делът на процесорния гигант на пазара на x86 съвместимите сървърни чипове ще падне под 90%. Завръщането на жестоката конкуренция в този сектор се дължи на много привлекателното съотношение цена/производителност на решенията AMD EPYC, което ще се подобри след излизането на процесорите EPYC от 2-ро поколение, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес.

През последните няколко години на пазара на сървърните x86 процесори безусловно господстваше корпорацията Intel. Преди появата на архитектурата Zen, неговият конкурент не можеше да предложи продукт с аналогични характеристики. Това е и причината за последното тримесечие на 2017 година AMD да има само 0,8% от този пазар. Но още към края на 2018 година благодарение на чиповете EPYC компанията увеличи своя дял в тази област четири пъти и достигна 3,2%.

Сървърните процесори AMD EPYC от 2-ро поколение са специално проектирани и разработени за директна конкуренция с 10 nm решения Intel Ice Lake-SP. Поради възникналите проблеми с усвояването на 10 нанометровия технологичен процес, корпорацията Intel се принуди да отложи излизането на своите нови чипове за 2020 година. По този начин AMD получи сериозна преднина. Прогнозите са, че минимум половин година Intel няма да може да представи съперник на 64-ядрения процесор AMD EPYC.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Коментар Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

вече започнаха да се появяват и по-достъпни решения, като: M11SDV-4CT-LN4F EPYC 3101 2.1GHz 4-Core мярнах цена от 530$, процентите може да са доста различни до края на 2020