16.1 C
София

Digitimes прогнозират 13%-ов спад в световните доставки на ноутбуци тази година

Най-четени

Наскоро публикуваният доклад за състоянието на пазара за ноутбуци от WitsView бе само лъч крехка и неубедителна светлина. Следващите прогнози на други фирми продължават песимистичната тенденция. Днес Digitimes предоставиха на медиите поредния си доклад, според който тази година световните доставки на преносими компютри ще са със 13% по-малко от реализираните през 2012 година.

Негативната тенденция ще продължи и през следващата година, продължават от фирмата. Тогава спадът ще нарасне с още 6,6% и, в крайна сметка, реализираните за 2014 година доставки на ноутбуци ще бъдат едва 159 милиона.

Digitimes предричат, че ръстът в търсенето на лаптопи с тъчскийн ще нарасне малко (от 8,2% тази година до 16,5% през следващата), но и така няма да изпълни очакванията на пазара. Иначе, твърдят от фирмата, производителите ще продължават да пускат 2-в-1 модели, които обаче ще продължат да се влияят от същите негативни фактори, а именно: проблемите с потребителския интерфейс на Windows 8.1, високата цена на тъч панелите и затруднения в намаляването на разходите по производството им.

Компанията предвижда, че доставките на хромбуци ще достигнат 3 милиона през 2014 година, а през 2015 година вече ще държат 5% от пазара. Те обаче щели да се купуват само от потребители заместващи старите си Windows или Linux системи.

 

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини

0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x