Intel възнамерява да представи новата платформа Basin Falls по време на изложението Computex 2017 през месец юни тази година. Това е с два месеца по-рано, отколкото бе планирано.

Платформата Basin Falls включва чипсета X299 и процесорите Skylake-X и Kaby Lake-X. Новата платформа е специално предназначена за създаването на високопроизводителни компютърни системи. Процесорите Skylake-X могат да имат 6, 8 или 10 ядра. Коефициентът TDP на тези процесори достига максимум 140 W, а тяхната продажба трябва да започне през месец юни. През август се очаква появата на 12-ядрения топ-процесор Skylake-X. А чиповете Kaby Lake-X са 4-ядрени решения с TDP 112 W. Всички тези чипове трябва да се появят в магазините в края на месец юни.

Digitimes допълва, че за да може по-успешно да се противопостави на конкуренцията от страна на процесорите AMD Ryzen 7 и Ryzen 5, Intel ще анонсира своите процесори с архитектура Coffee Lake значително по-рано от планираното. Вместо през януари 2018 година тяхната презентация е обявена за август 2017. Тогава ще бъдат представени процесорите Core i7/i5/i3 от серия К, произвеждани чрез 14 нанометров технологичен процес, както и чипсета Z370 за тях. В края на 2017 година асортиментът на процесорите Coffee Lake ще се увеличи и ще излязат нови чипсети за тях – H370, B360 и H310.

Допълнително се отбелязва, че Intel е дал $100 милиона за закупуването на 5 комплекта оборудване за EUV литография от ASML, за да ускори процеса на производството.

AMD също не е скръстил ръце – тази есен е планиран анонса на флагмански 16-ядрен процесор Ryzen и чипсета X399 за него. Този комплект е специално предназначен за геймърския пазар.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за