fbpx
3.5 C
София

Disney използват 3D принтер, за да създават говорители с всевъзможни форми

Най-четени

Disney са открили начин да използват 3D принтер с цел създаването на високоговорители във всевъзможни форми. Някои от изпечатаните обекти излъчват звук от цялата си повърхност, докато други – само от част от нея.

Както виждате на изображенията, говорителите наистина могат да изглеждат по най-невероятни начини – като патица, като мишка или дори като абстрактна спирала. На пръв поглед джаджите приличат на играчки, но в действителност могат да възпроизвеждат звук с мощност около 60 децибела и да работят с батерии.

Според изследователите на Disney, говорителите могат да възпроизвеждат акуратно дори високочестотни звуци като тези издавани от струнни инструменти, птици, хора, животни или компютри. По-трудно им е, всъщност, да се справят с нискочестотните звуци. Работят благодарение на електростатична технология, евтини са за производство и нямат никакви подвижни части.

Всеки високоговорител съдържа електродна пластина и тънка проводима диафрагма разделени от слой въздух. Когато аудио сигнал с високо напрежение бъде приложен върху пластината, диафрагмата се деформира и репродуцира звука. В момента в производството на говорителите все още има и ръчен елемент, тъй като не съществуват 3D принтери работещи с различни материали, които да могат да печатат с кондуктивно мастило. Според Йошио Ишигуро от Disney Research, обаче, до десет години ще има такива.

Говорителите са безопасни за вдигане и не променят звука при промяна на местоположението си. Нещо повече, те могат да създават ултразвук „невидим“ за ушите и по този начин могат да бъдат идентифицирани и проследени. На първо четено, това не означава нищо. Но представете си, например, ситуация, при която приближаваме патицата-говорител до микрофона на компютър възпроизвеждащ специален софтуер за разказване на истории. Софтуерът ще засече патицата, де дешифрира самоличността на героя й и след това ще покаже анимираната версия на този герой на екрана.Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини