Dragon успешно върна на Земята 1,5 тона товар от Международната космическа станция

2
4

Изстрелването на ракетата бе осъществено на 8-ми април тази година от базата на ВВС на САЩ Кейп Канаверал. Товарният космически кораб достави на МКС вода, храна и научна апаратура с общо тегло над 3 тона.

 

Товарният космически кораб Dragon на компанията SpaceX вчера вечерта напусна Международната космическа станция. Спускането от орбита започна в 22:00 часа, а днес Dragon се приводни в Тихия океан на около 100 километра от Лонг Бийч. Процедурата бе ръководена от британския астронавт Тимъти Пик и неговият американски колега Джефри Уилямс. С помощта на 17-метрова механична ръка те изведоха Dragon от модула за скачване, отдалечиха го от МКС и го насочиха в космоса. Dragon без проблеми кацна във водата с 1,6 тона товар, съдържащ биологични проби и орбиталните резултати от изследванията на американските космонавти.

Dragon е създаден от Илън Мъск и неговата компания SpaceX по поръчка на NASA и е предназначен за транспортиране на ценни товари от Земята до МКС и обратно. Към днешен ден това е единственият товарен кораб, който може да извърши подобна операция. Следващият рейс на Dragon е планиран за края на следващия месец. Неотдавна бе продължен договора между SpaceX и NASA, и Dragon ще лети редовно до МКС до 2019 година.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
_I_StefanG Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_I_
_I_

хахахаха, голям успех е да „кацнеш“ в океан с помощ от парашут.
Още Гагарин го е правил, та е ясно, колко са изостанали тия кравари.

StefanG
StefanG

Изостанали казваш 🙂 . Колко познати имаш, дето биха предпочели да емигрират в Русия, вместо при тези, изостаналите ??