На EVGA й бяха необходими шест седмици за установяване на истинския източник на проблема, който водеше до повредата на графичните карти GeForce RTX 3090 при стартиране на режима мултиплейър в игра New World. Въз основа на резултатите от проучване на значителен брой върнати на производителя графични ускорители, компанията установи, че причината за повредата е производствен дефект.

Преди време някои играчи се оплакаха, че играта New World на Amazon показва много висока честота на кадрите в главното меню, което води до софтуерни проблеми и в някои случаи до неизправност на графичните карти. Във форумите, където се обсъждаше проблемът, най-често се споменаваха видеокартите GeForce RTX 3090 от EVGA.

Компанията събра от потребителите всички внезапно повредени видеокарти, след което извърши рентгенов анализ, който показа, че причината за повредата е некачествената спойка на микросхемите. Компанията също така установи, че проблемът се среща само във видеокартите, пуснати през 2020 г. Това установи портала PC World в разговор с представители на EVGA.

Всички карти, които са имали тези проблеми, са произведени през 2020 г. Анализът на ускорителите, чрез използване на рентгеново оборудване, показа лошо запояване на чиповете заедно с MOSFET схемите, които захранват графичния ускорител. Компанията отказа да съобщи точния брой на продадените GeForce RTX 3090 с този недостатък, но посочи, че те са по-малко от един процент“- съобщава PC World.

По-рано производителят пусна актуализация на фърмуера за своите видеокарти, отстраняваща проблеми свързани с контролера на вентилатора в охлаждането, който неправилно определя скоростта на въртене. Първоначално именно този компонент се считаше за съмнителен и за основен източник на проблема с графичните ускорители. EVGA обаче отрече това. Компанията посочи, че неправилните индикатори за определяне скоростта на вентилатора на графичната карта, изобразяващи се в програмите HWiNFO и GPU-Z, са причина за грешките в самия контролер, но това не влияе върху работата на картите. Компанията обаче е актуализирала фирмения си софтуер Precision и информацията за скоростта на вентилатора се отчита правилно, благодарение на филтрираните получени от контролера телеметрични данни.

Що се отнася до Amazon Games, студиото по-рано пусна актуализация на New World, ограничаваща честотата на кадрите на играта. EVGA от своя страна пое ангажимент да замени всички повредени видеокарти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари