Facebook възнамерява да разработва собствени процесори

5
1051

Изданието Bloomberg, позовавайки се на собствени източници, както и на списък от свободни работни места, съобщи, че Facebook създава собствен екип за разработване на фирмени чипове, което трябва да намали зависимостта на компанията от Intel и Qualcomm.

Дружеството търси инженери, които ще се отдадат на създаването на „системи върху чип“ (SoC) и „интегрални схеми със специално предназначение“ (ASIC). Също така, те трябва да работят с драйвери и софтуер за тях.

Наблюдатели смятат, че Facebook разработва чипове за мобилни устройства, „умни“ колони, шлемове за виртуална реалност, а също така и за сървъри в центровете за обработка на данни. При това изглежда, че работата се намира на ранен етап.

Трябва обаче да се има предвид, че свои чипове разработват много компании, сред които са Apple, Google, Huawei, Samsung и други.

Освен намаляване на зависимостта от външни доставчици, това ще подобри взаимодействието на „желязото“ и софтуера, както и ще увеличи рентабилността на дружеството. Като се има предвид проблемите на Facebook, както и тяхното повсеместно внедряване на нови технологии с изкуствен интелект и разпознаване на образи, това е съвсем логична стъпка.

За датата на появата на чиповете, от Facebook не са обявили нищо конкретно. Социалната мрежа, обнародвана от интернет-източници на информация, е предпочела да не коментира новината.

Не е изключено, компанията да се е насочила и към майнинга на криптовалути, за което подходящи са ASIC чиповете — специализирани интегрални схеми. Като цяло, компанията ясно се фокусира върху AI.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари