Forbes съобщи, че Intel активно разработва собствени външни видеокарти, предназначени за геймърския пазар.

Отдавнa се знаеше, че процесорният гигант възнамерява да се върне към разработването и производството на мощни видеокарти, но се считаше, че това ще бъдат ускорители за дата центрове. Но според сега появилата се нова информация, Intel разделя тази област на две направления, едното от които е геймърско. Това ново направление ще бъде директен конкурент на мощните решения на AMD и Nvidia. Първите игрови видеокарти на Intel трябва да излязат през 2020 година.

Първата външна видеокарта Intel представи преди почти 20 години. Това бе Intel i740 и с негова помощ корпорацията имаше желание да стане един от водещите играчи на пазара на 3D графиката. Но жестоката конкуренция от страна на 3dfx, ATI, Matrox и NVIDIA принудиха Intel да се съсредоточи върху вградените в процесорите графични решения. След Intel i740 корпорацията представи още няколко чипа от ново поколение, но след това прекрати работата в тази област.

В края на миналата година Intel привлече бившия ръководител на графичния отдел Radeon Technologies Group Раджа Кодури. Според Forbes, това е косвено потвърждение, че Intel подготвя нови графични решения.

Според последни данни, Intel много активно работи върху проект с кодово име Arctic Sound, който според аналитика Motley Fool, ще бъде „триумфалното завръщане“ на корпорацията на геймърския графичен пазар.

Forbes предполага, че всичко това може да размърда пострадалия от добива на криптовалути графичен пазар.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
the professorМангалатаЦар Навуходоносормъни Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
мъни
мъни

Заради копаенето цените се вдигнаха много на видеата, а от това страдаме ние геймърите. Искам да си купувам през няколко години нормална карта за 400-500лв, а не същата за 700+!

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

КОНКУРЕНЦИЯ ДА ИМА, СТИГА ОЛИГОПОЛ!

Мангалата
Мангалата

Кодури, Кодури слон да ти го тури!

the professor
the professor

не конкуренцията, а некадърно написаните драйвери и липсата на добра поддръжка на opengl и d3d (по него време беше на мода directx6) спънаха калпавия интел740… сега ще е по зле, nvidia са с 20 години по напред, а амд с 10-12