General Motors започва тестовете на роботизирани таксита по пътищата за общо ползване

0
5

Американският автомобилен гигант General Motors и компанията Lyft Inc. съобщиха, че започват съвместните тестове на нова услуга – роботизирани безпилотни таксита. Тестовете ще се провеждат на пътищата за общо ползване, а като базов модел се използва електромобилът Chevrolet Bolt.

 

General Motors се зае сериозно с роботизираните безпилотни автомобили през 2016 година, когато инвестира половин милиард долара в компанията Lyft, която е пряк конкурент на „убиеца на таксита“ Uber Technologies Inc. Американският автомобилен производител възнамерява да инвестира още 500 000 щатски долара и така неговите инвестиции в тази област ще нараснат до $1 милиард.

Сега се разработва подробния план за тестване на автономните таксита, но вече е известно, че извикването на такси ще стане чрез специално приложение на Lyft за смартфони и други мобилни устройства, а клиентът ще може да избира дали шофьорът да бъде човек или да пристигне роботизирано безпилотно такси.

Uber, който е главният конкурент на този алианс също работи в това направление и вече натрупа опит в тестовете на безпилотни таксита. Uber предполага, че ще може да предложи роботизирани таксита само след три години – към 2020 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за