Gigabyte добавя поддръжката на PCI Express 4.0 в сегашните AM4 дъна

2
439

Компанията Gigabyte представи нови версии на UEFI, осигуряващи поддръжката на процесорите Ryzen 3000 на дънните платки с чипсети AMD B450 и X470. Оказа се, че пресслужбата на тайванския производител не е съобщила всички нововъведения, идващи с фърмуерите. Потребител на уеб ресурса Reddit забеляза, че PCI Express слотовете на дънната платка X470 Aorus Gaming 7 WiFi сега могат да работят в PCI-E 4.0 режим.

Разбира се, за използването на тази функционалност е необходим 7 nm процесор от фамилията Matisse с архитектура Zen 2. Тези чипове имат вграден PCI-E версия 4 контролер. Освен това, PCI Express 4.0 режимът е достъпен за максимум два PCI Express x16 слота и един М.2 конектор, управлявани директно от процесора. Функционирането на останалите слотове се осигурява от системната логика на чипсета, която поддържа само PCI-E 2.0.

Остава да изчакваме появата на пазара на компютърни устройства, които използват PCI Express 4.0 режима. Според неофициална информация, новият стандарт ще се поддържа от новите видеокарти, базирани на графичните процесори Navi, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес, които се очаква да излязат до края на третото тримесечие на тази година. Очаква се стандартът да се поддържа и от графичната карта Radeon VII, професионалните версии на която поддържат PCI-E 4.0.

Да си припомним, че първите контролери за флаш дискове, съвместими с PCI-E 4.0 бяха показани на изложението CES 2019.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
www543
www543

Супер дано и други АM4 дъна да поддържат p.c e 4 слот

Мартин Добрев
Мартин Добрев

При интел вероятно ще се изисква закупуване на ново дъно.