Gigabyte Aorus Gen4 AIC побира четири M.2 SSDs в една платка

0
772

След като анонсира новата си Aorus Gen4 AIC на събитието Computex по-рано тази година, Gigabyte официално представи новата си карта Quad-SSD PCIe 4.0.

Самата карта представлява PCIe SSD диск, който реално обединява четири отделни NVMe SSD и функционира като многопосочен M.2 адаптер, който позволява на четирите SSD да работят едновременно на PCI 4.0 x16 слот. Aorus Gen4 AIC също идва със система за активно охлаждане, за да помогне да се гарантират винаги максимални скорости и защита от прегряване, дори при огромни натоварвания.

Gigabyte е снабдила устройството с четири m.2-2280 SSD диска, всеки от които с капацитет от 2TB, базирани на контролера PSison 1650-E16 на компанията Phison, като към момента това е единственият SSD контролер за PCIe 4.0 x4 интерфейс за потребителска електроника.

За доброто охлаждане на всички тези чипове, картата е оборудвана със сложна охладителна система, състояща се от голям меден радиатор, 5-сантиметров вентилатор с лагер, основна плоча и осем термични сензора, които непрекъснато следят работната температура.

Софтуерът Aorus Storage Manager, който идва към SSD картата се използва за наблюдение на устройството, като също така може да конфигурира режимите на охлаждането – от безшумен, балансиран и до активен режим на работа на вентилатора.

Aorus Gen4 AIC SSD 8TB реално е RAID 0 масив, който може да осигури до 15 GB / s скорост за последователни четене и запис, както и до 430 k / 440 k IOPS за четене и запис.

Изпълнението на картата със сигурност е впечатляващо, но има един огромен потенциален недостатък. Процесорите Ryzen 3000 на AMD са единствената платформа, която поддържа а PCIe Gen 4, а процесорите на компанията поддържат само 24 PCIe 4.0 x16 слотове.

Това означава, че да са се възползват пълноценно от скоростите на Aorus Gen4 AIC SSD 8TB, потребителите трябва да се откажат от PCI e 4.0 x16 слота на дънната платка, което може да бъде сериозен проблем, ако е един, единствен.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за